Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Csalánozzunk! - A csalánkrém

Itt az idő, nő a csalán.

Mi mindenre jó?

Ha teaként iszod a forrázatát, elsősorban kúraszerűen idd, 4-6 hétig, mert hosszútávon megbetegíthet. Ugyanis kimossa a létfontosságú ásványi anyagokat a szervezetből. Merthogy erős vértisztító hatása van. Tehát teáját csak kúraszerűen lehet inni , tartós fogyasztásra nem ajánlott. De egy-egy méregtelenítő kúra fontos része lehet, mert fokozottan oldja a salakanyagokat, tisztítja az emésztőcsatornát, a vizeletkiválasztó rendszert, és erősíti az immunrendszert. Ismétlem: 4-6 hétig, napi 3 csésze (6-7 dl) csalántea méregtelenítő kúra részeként.

Ellenben a levele turmixolva, feltölti a szervezetünket ásványi anyagokkal, nem is akárhogy, mert rendkívül bő forrása a létfontosságú ásványi sóknak, vasnak

A konyhás-oldalamon igen sokszor adtam már közre recepteket, milyen ételekbe lehet belecsempészni a csalánt.

Most nem erről akarok szólni.

Hanem arról a felhasználásról, ami mindenkinek elérhető, aki tud szedni pár zsenge csalánhajtást. Amit lemosás után, aprítva, kis vízzel összeturmixolunk, majd leszűrünk. Szappanosok lúgoldó alapnak használhatják hajszappanokhoz, gyógyszappanokhoz. Fürdővízhez lehet adagolni, illetve fejbőrbe masszírozva hajpakolásként alkalmazható. Célja a hajhullás csökkentése.

Bővebben a csalán felhasználásról itt, és itt is olvashatsz.

Amit most én készítettem, az a csalánkrém, bőrre kenhető változatban.

A csalán felső, zsenge részét szedtem le, a 4. levélig. 10 ágat, kb. egy maréknyit, ami mérve 35  gramm volt. Megmostam, aprítottam. Itt jön egy trükk, mert a csalán frissen csíp. Benne hagyom a vödörkében és ollóval aprítom fel. Majd vízfürdőbe állított lábosba tettem, és felöntöttem olajjal. A recept ugyan olívaolajat írt, de nekem most csak mogyoróolajam van. Így azt tettem rá, annyit amennyi ellepte. Ebben a formában melegítettem egy órán át. Azaz a víz forrongott alatta, a meleg olajban pedig kioldódott a csalán hatóanyaga. Fél óra melegítés után kicsit levettem hűlni, nehogy túlmelegedjen, és botmixerrel aprítottam még egy kicsit a csalánon, majd tovább folytattam a melegen tartást. Mikor letelt az óra, dobtam még rá 35 gramm shea vajat, és ugyanennyi méhviaszt. Ezzel összeolvadt, és kihűtötte annyira, hogy egy rongyon át lehetett szűrni. A sűrű részt külön üvegbe tettem, ez jó lesz akár szappanba, akár csípésekre, valamire :)
A szűrt krém pedig pattanásos, ekcémás, rozáceás, allergia-kiütéses bőrre, rheumatikus és ízületi fájdalmak helyi kezelésére. A csalán sejtmegújító, regeneráló hatását a mogyoróolaj mély hidratáló hatása egészíti ki.

Illata kellemes csalán illat, amit én személy szerint szeretek. Érezni rajta persze a méhviaszt, shea vajat is.
A shea vaj kihagyható, elég az olívaolaj és a méhviasz is. Ellenben a jó hatás fokozásáért lehet a csalánnal megegyező mennyiségű körömvirággal kiegészítve készíteni.

Az eredeti recept forrása itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...