Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Hajproblémák

Mint például száraz haj, korpás haj, zsíros haj.
Ezekkel a gondokkal találkozunk nap-mint-nap. Már az elején le kell szögezni, mindig megvan az ok, a gyökér, ahonnan elindul az egész. Kívülről csak a tünetet tudjuk kezelni, de sok esetben az ember nem akar, nem tud a kiváltó okon változtatni. Fogadjuk el, a vegyi hajfestés, hajvasalás, dauer ma mindennapos, a poros, szmogos városok is lakottak.

Mikor előjön egy testi tünet, láthatóvá válik egy probléma, akkor mindig célszerű végiggondolni, mi okozhatja, tudunk-e változtatni rajta. Tudunk és akarunk-e. Mert a tudás persze sok esetben csak akarat kérdése. Én ugyan azt mondom, a hajvasalás és kémiai festés nem ér annyit, hogy ezek a problémák létrejöjjenek, de tudom: nem csak ezek lehetnek az előidéző okok, és nem mindenki akar lemondani erről a fajta szépségápolásról.


Írtam már a szappanos hajmosásról cikket, az almaecetről pedig többet.
Mivel a szappanos hajmosás után célszerű a hajból minden szappanmaradványt egy kis hígított almaecettel kiöblíteni. Persze a hajunk nem fog tiltakozni a sima ecet ellen sem, sőt a frissen facsart, szűrt-hígított citrom leve is elvégzi a munkát.
Az ok, ami miatt én az almaecettel "dolgozom", hogy sok van. Könnyű készíteni, gyümölcsöt minden háztartásban fogyasztanak, cukor akad, szerintem elfér a konyhapulton egy nagyobb üvegben. Azzal takarítom a konyhaasztalt, kis szódabikarbónát szórva a zsíros foltokra, és azt sikálva az ecetes szivaccsal-a tűzhelyet is, a kenyértésztába rakok két kanállal (2 kg lisztes alap),és persze a saláták ízesítésére is remek.
Lehet fokozni az ízüket fűszerekkel, de erről bővebben a linkelt írásokban szóltam.

Hadd osszak meg egy nem hajas almaecet receptet is:

Láb és körömgomba ellen


0,5 dl almaecet
1 dl tisztított víz (ha nincs tisztító, akkor szerintem a forralt-lehűtött víz is tökéletes)
15 csepp levendula illóolaj
15 csepp eukaliptusz illóolaj
20 csepp teafa illóolaj

Az illóolajok tartósítják, de az ecet önmagában is egy tartósítószer. Kiürült spray-flakonban, illóolajos üvegcsében, de sima gyógyszertári barna üvegben is tökéletesen elfér a fürdőszoba polcán.
Napi két-három alkalommal kenjük a megtisztított, problémás részre.
Fennálló probléma esetén pedig a heti két ecetes-sós lábfürdő is ajánlott.


Visszatérve a hajas dolgokhoz, fontos megemlíteni, hogy az ecet és citromlé mint hajöblítők, a zsíros hajra a legtökéletesebbek.

Hajöblítő zsíros hajra

2-3 evőkanál almaecet
1 l langyos víz

ezzel öntsük végig a hajat az utolsó öblítés után, és hagyjuk a fejen, ne mossuk le. A hajat nagyjából kicsavarva, be lehet burkolni fél órára egy törölközőbe, a jobb hatás-kifejtés végett, ugyanis a hajhullást is fékezi az almaecet. Nem utolsósorban pedig szabályozza a faggyúmirigyek működését.
Ha nagyon nem szereti valaki az illatát (bár mire a haj megszárad elillan), akkor akár kamilla főzettel is lehet keverni, ami szárító hatású.

A korpa

Nem szóltunk a korpáról. Akár gomba okozza, akár csak a kemikáliák, amiket használ az illető, az almaecet ezen is segíthet. Ezt fel lehet dobni illóolajokkal is, a hatásfokozás kedvéért.

Korpás hajra való hajöblítő

2-3 evőkanál almaecet
1 l víz 
illóolajok: cédrus, orvosi zsálya, rozmaring, ciprus, citrom, pacsuli, teafa, rozmaring illók bármilyen kombinációjú keveréke, azaz ami van otthon.
Hosszú hajra összesen 10-15 csepp, rövid hajra 5-8 csepp.


Száraz haj

A lúgos szappanmaradványokat a száraz hajból is el kell távolítani.
Száraz fejbőr-száraz haj problémára a diólevél-csalánlevél forrázatot szoktuk ajánlani. Mindkettő szabályozza a száraz haj és fejbőr faggyúmirigyeinek működését.
Külön is jó mindkettő, hajhullás fékezésére, hajhagymák külső gyógyítására, de együtt verhetetlenek.
Mindkettő beindítja hajnövekedést, szinte felélesztik a lusta hajhagymákat, gyorsítják a növekedést, korpa ellen is használnak. Fokozzák a fejbőr vérellátását.

receptek:

3 dl csalánforrázat
és/vagy 3 dl diólevél forrázat
2 evőkanál almaecet
opcionálisan illóolajok

A legjobb ha a kezünket belemerítve bekenjük vele a hajat, a fejbőrbe masszírozva. Ne öblítsük ki, ha van idő rá, akkor a dunsztolás fokozza a hatást.

Itt kitérnék a beszerzési helyekre. Legegyszerűbb, és mindenkinek hozzáférhető, ha patikában, gyógynövényboltban szerzi be a gyógynövényeket. Ha viszont van kert, akkor van csalán is. Ha mindez főúttól távol, és diófa is akad, akkor szedjünk. Mikor?
Gyuri bácsitól idézek:
 A diólevél:
Amikor barkáját kihozta, és elpergett, akkor elkezd nőni a levele. Kijön az összes levele, halvány, vékony és halványzöld. Nő, nő, a dió maga. Amikor a dió megnőtt, olyan nagyra, mint amilyen azon a fán szokott lenni, akkor elkezd valami kipermetezni belőle és az alja tiszta ragacs lesz a diófa alatt mindennek. A növekedés gátló anyagot akkor ő kipermetezi és akkortól kezdve két hét alatt megsötétedik a diólevél, és megvastagodik. Ekkortól lehet gyűjteni. Egészen addig, amíg rozsdagomba nem jelenik meg a diólevélen, mert a diónak van gombaölő tulajdonsága is, és ha a gomba megjelenik, akár egy levélen, egy rozsdagomba, akkor ez a gombaölő tulajdonsága, az, az anyag elbomlott belőle. A július a legbiztosabb hónap, de minden növénynél meg kell nézni.

 A csalán:
Nekem az asszonyok, kezdtek gyűjteni, a májusi csalán kiváló. Ha későn indult a tavasz, sokáig volt tél. Március végén, április elején még hó volt. Akkor szedték nekem a csalánt, halványzöld volt, vékony a levele. Visszaküldtem velük, dobjátok ki. A csalánlevelet akkor kell szedni, amikor elkezdi az első bimbót hozni, amikor már kijött a virág, akkor már jó, vagy a sarjúcsalánt ősszel, de az már nem olyan jó. Nem a dátum a lényeg, hanem a növény állapota. Nagyanyám úgy tanított - fogd meg, kóstold meg, nézd meg, szagold meg, és amikor olyan, akkor szedd le.


Amennyiben megoldott a saját szedés és szárítás, akkor nem fontos elmorzsolni a leveleket, csak nagyjából. Leforrázni az egész  leveleket is lehet, akár teának, akár hajöblítőnek, és a nagyobb leveleket rá lehet pakolni a hajra a dunsztolás előtt, hadd legyen a hatás még jobb.

Nagyjából ennyit szedtem össze, persze fog még eszembe jutni, és biztos lesznek kérdések is, amiket nem válaszoltam meg, és a végén hozzáteszem, sem szakértő, sem orvos nem vagyok, saját tapasztalatokról tudok írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...