Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Bőr és környezetbarát mosás, öblítés

Nem akarok arról írni, milyen káros hatásai vannak a műanyag adalékokkal, kőolajszármazékokkal kidolgozott, nehezen lebomló, vizeket szennyező és a bőrnek is káros mosószereknek, idegméreg-anyagokból álló. orrnyálkahártya-gyilkos öblítőszereknek. 
Most többek kérésére csak arról írok összefoglalót, hogy lehet elkerülni a vegyszereket, akár városi létforma mellett is.

De azt még hozzátenném, hogy ha kiiktatod az életedből minimum a túlillatosított öblítőket, lehet rájössz, eddig ettől volt rendszeres migréned. Én ugyanis nem vagyok fejfájós, de keményen belehasít a fejembe a fájdalom, mikor egy-egy öblítőzött ruhájú ember kerül a közelembe. És némelyik olyan, mint a rovarirtók-nem az olcsó árkategóriásról beszélek.

Mosás, mosódió

Amit mindenhol ajánlanak a kezdő vegyszer elhagyóknak, a mosódió. Szuper anyag, de extrém foltok ellen nem az igazi, ráadásul hosszútávon elszürkülhetnek a ruhák tőle. Ettől függetlenül hasznos alternatíva, de ki kell egészíteni.
A mindenhol kapható mosószóda, szódabikarbóna, nátrium perkarbonát (fehérítő-folttisztító só) jó lesz mellé a foltok kezelésére, szürkülés elkerülésére.
Normál mosáshoz 6-7 darabka mosódiót kis vászonzsákba teszünk (általában mellé kapható), vagy belekötözünk egy pamut rongyocskába.
Frissítő mosáshoz elég is ennyi, 5-6-7 alkalommal felhasználható ugyanaz az adag dió. Mosás után ki kell tenni száradni, akár a zsákjával együtt feldobni a polcra, majd a következő mosásnál ismét a ruhák közé rejteni. Mikor lejárt az ideje, azaz túl vagyunk a 6-7 mosáson, még mindig főzhető ki belőle felmosáshoz jó szer: a diókat vízbe téve felforraljuk, 10 perc forrás után lezárjuk. Akkor jó, ha enyhén még habzik. Leszűrve hideg helyen egy hétig tárolható, és felmosáshoz használható. A hulladéka komposztálható.

Foltos ruhákat célszerű mosószappannal előkezelni, illetve nátrium perkarbonátos, esetleg bóraxos vízbe áztatni.
Egy normál lavór áztató vízbe 1 evőkanál Na perkarbonát, VAGY 1 evőkanál bórax kerüljön, majd a szokott módon kimossuk a ruhát.
A perkarbonát már 40 fokon is hatásos folttisztító, de 60 fok felett kezd el habzani. A munkájában nincs különbség, csak a látványban.


Csoda nincs, vannak viszont olyan foltok, amik csak több alkalom után mozdulnak meg, illetve soha. Ebből lesz az alvós ruha, játszópóló, takarítórongy.
A mosódió mellé a mosógépbe lehet még mosószódát és szódabikarbónát tenni, 2-2 evőkanálnyi elég lesz a szürkülés elkerülésére.


Mosás, mosószóda

Én évekig mostam szódabikarbónás mosószódával.
2 kg mosószódához kevertem fél kg szódabikarbónát, és ebből adagoltam mosásonként 5 evőkanálnyit.
Az öblítést mindig ecetes öblítővel végzem, vagy natúr ecettel, de erről később.


Ez is kiegészíthető akár szappanreszelékkel, akár nátrium perkarbonáttal ha nagyon koszos ruhaadagról van szó. És a foltokat is ugyanúgy át kell mosószappanozni, ezt nem ússzuk meg.
Bár sokan félnek a szürküléstől, színek fakulásától, de ha alaposan megnézitek a mosóporok összetételét a boltokban, fő helyen lesz rajtuk a "sodium carbonate" (nátrium karbonát), ami a mosószódát takarja. Tehát a bolti mosóporok fő alkotó eleme többek között mosószóda (Bár csak ennyi lenne! De sajnos ami mellette van, az nem kell nekünk).

Ha ezt használod, célszerű mosás előtt feloldani 40 fok feletti vízben, úgy önteni a dobra. Minderre amiatt van szükség, mert egyéb esetben rárakódhat a dobra. Ez vízkőnek néz ki, de nem az. Viszont csak több mosás után távozik. Ezt megelőzendő lehet feloldani.


Mosás, szappanreszelék

Egy átlagos mosószappant lereszelünk (nagy lyukú reszelővel is jó, de minél apróbb, annál könnyebben oldódik majd), száraz helyen, mondjuk vászonzsákban felakasztva tároljuk. Mosásonként 3 evőkanálnyit használunk, ha csak ezt rakunk a gépbe, vagy 1-2 evőkanálnyit más mosószer mellé kiegészítésként.
Felültöltős mosógép esetén a reszelést alkalmanként is végezhetjük, a dobon végigtologatott (ez is reszelő) szappannal.

Továbbá lehet folyósítani is.
A lereszelt szappant befőttes üvegbe téve felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, lezárjuk, és hagyjuk olvadni. Időnként alaposan összerázzuk, esetleg botmixerrel segítünk neki.
A kapott anyag, mosószappantól függően lehet sima hígabb folyadék, vagy sűrűbb, zselés anyag.

Mosásonként 2-3 evőkanállal adunk az egyéb mosószer mellé (szóda, dió).  Ez az olvasztott szappan 1-2 hétig áll el melegben! Utána bebüdösödik. Ezt megelőzhetjük pár csepp illóolaj hozzáadásával.

Nyugodtan használható, nem fog a mosógépből hab folyni.


Mosás, mosógél

A reszelt mosószappanból folyékony mosószert is készíthetünk, nem bonyolult, kezdők is belevághatnak. Nem lehet elrontani!!

200 gr mosószappan reszelék
350 gr mosószóda
14 liter víz

A reszelt szappant annyi forró vízzel felöntjük, amennyi ellepi.
Ez a vízmennyiség a kimért 14 literből lejön!
Alacsony lángon addig melegítjük, míg a szappan felolvad teljesen. Rá lehet segíteni botmixerrel.
Majd mikor megvan, beleöntjük a mosószódát, és azt is hagyjuk feloldódni. Mikor az anyagunk egynemű, mehet bele a többi víz, és lehet flakonba, kannába tölteni. Ha csomósnak látszik, akkor persze a botmixer ismét segítségünkre lehet.

Zselés anyag lesz, de mosás előtt fel kell rázni, mert a víz kiválik majd.
Lehet illóolajokkal (minimum Medinaturallal, Aromax-szal, Tulasival vagy Golokával tiszteljük meg a természetes mosószerünket) illatosítani, 20 csepp/adag, flakonba töltés előtt alaposan belekeverni. Én inkább a mosógép dobjára csepegtetném, vagy a mosószer tartályába.

Szintén kiegészíthető bórax-szal, 500 gr bóraxot elkeverünk felvizezés előtt az elegyben, majd folytatjuk a korábban leírtak szerint.Mosás, hamulúgos mosógél

Ezt a gélt fejlesztettem tovább, mert felmerült bennem, hogy ha a mosószóda egy lúg, akkor a hamulúg is jó vajon?
Kipróbáltam, és azóta nekem ez a mosószer.
Az általam legyártott (5 gyerek mellett 2 hónapra) adag, illetve a felezett mennyiségek zárójelben:

10 (5) evőkanál mosószappan reszelék
4 (2) liter hamulúg (leforrázott-kihűlt-leszűrt tiszta fahamu-lé: link a készítéséhez)
10 (5) liter víz

Hasonlóképp készítjük, mint a mosószódást.
A reszelt szappant felöntjük annyi hamulúggal, amennyi ellepi, majd elolvasztjuk benne a szappant, szintén alaplángon. A botmixer ismét segítség lehet. Mikor elolvadt, egynemű, akkor felöntjük a maradék hamulúggal. Én ebben az állapotban teszem 10 literes kannába, majd felengedem 5 liter hideg vízzel. Jól összerázom és ennyi. Akár rögtön használható, nem kell állnia.
Ez már nem biztos hogy kiválik (a víz), de az is előfordul, mosószappan összetételtől függ.
Szóval célszerű használat előtt összerázni.
A hamulúgtól ne féljünk, az, hogy a neve lúg, nem jelenti azt, hogy lemarja a bőrünk. Célszerű gumikesztyűben dolgozni míg szűrjük, de mikor már mosógél, akkor maximum annyira szárít, mint a bolti mosogatószerek.

Ebből is 100-150 ml-t használunk, szennyezettségtől függően. Nem szaporítom a szót, az adalékok ugyanazok lehetnek, mint a fentiekben felsoroltak, és illatosítani is lehet, illóolajjal.

Mindkét mosógél használható állóvizes mosogatáshoz - ecetes vízöblítéssel - , illetve felmosáshoz és nem érzékeny bútorok, konyha takarításához is.
Azaz gáztűzhely, székek, asztalok lemosása, leevett kanapé, gyermek lepisilt ágya, stb. A hamulúg miatt még fertőtlenítő is.
De minimum 40°C víz kell neki, hideg vízben a szappanos rész felúszik a tetejére, mintha zsír lenne. Plusz az extrémen sok műanyagot tartalmazó ruhákat nem mossa ki szépen.

A gáztűzhelyre, ha nagyon mocskos, vagy a sütőt akarjuk újjá varázsolni, javaslom a leszűrt hamulúg visszamaradt szárazanyagát, mint súrolószert használni. Csodát tehetünk :))


Az öblítés

A mosószer lúgos kémhatású anyag, amit semlegesíteni kell savas kémhatású folyadékkal. Ez lehet oldott citromsav is, illetve a mindenhol kapható ecet.

Öblítés, citromsav

Patikában nagyobb kiszerelés, boltban kisebb kapható. Háztartási boltban, webáruházakban 500 gr kb. 500 ft, és sokáig elég.
4 evőkanál citromsavat elkeverek 3 liter vízzel, 20-30 csepp tömény illóolajjal és kész a semlegesítő öblítő

Ennél viszont azt vettem észre, hogy kell a havi ecetes átmosás a mosógépnek, különben érdekes szag árad belőle. Hiába sav mindkettő, az ecet más.

Öblítés, ecet

1 liter 10%-os ecetet elkeverek 3 liter vízzel, 20-30 csepp tömény illóolajjal (elhagyható), és kész az ecetes öblítő.
A flakonom egy rég kiürült olcsó öblítő flakonja, de ehhez is és a mosógélhez is jó alternatíva a nagyáruházakban, benzinkúton kapható 5-10 literes kiszerelésű desztillált víz.
Amit el lehet használni az autó hűtőjének nyári feltöltéséhez, mosógél készítéshez, szappankészítéshez, mosáshoz. Pár szár forint, és megvan a kanna is.
Időnként csak ecetet teszek öblítőnek a mosógépbe, fél decit mosásonként.

Ezekhez az öblítésekhez hozzáteszem, hogy az illóolaj el fog illanni pár nap után a ruhákból. Mivel egyszerűen így semmi nem köti meg őket. Xantán hozzáadásával ezen segíthetünk, no és ez lágyabbá is teszi a szövetszálakat.
Bio-webáruházak kínálatában keressük.
1 liter vízhez 1 lapos teáskanál bőven elég, alaposan el kell keverni, melegben jobban oldódik.

Öblítés kétkedőknek, átálláshoz

Annak aki ragaszkodik az öblítője illatához, nyugodtan használhatja az alábbiak szerint:

1 dl tömény öblítő
2 dl 10%-os ecet
7 dl víz

Összerázzuk, és kész az ecetes, de megszokott illatú öblítő. Bátran kipróbálhatja bárki, mert nem lesz ecetszagú a ruha, az öblítő tömény szagát elvéve egy frissebb, elviselhetőbb illatot ad nekünk az ecettel elkevert szer.

FONTOS DOLGOK!

Akármelyik ecetes módot választjuk, tudni kell: nem lesz ecetszagú a ruhánk. Vizesen még lehet enyhe illata, de mire megszárad elillan, a ruha pedig friss és tiszta illatú lesz.
Viszont az ecet fertőtlenít, gombaölő, szagűző, és a mosógépnek vízkőoldó-ne higgy a reklámoknak!!
Ha a mosógép külső(!!) festése megkopott, lepattogott, akkor ott rozsdásíthat az ecet, mert ilyen felületen valóban segíti a korrodálódást. De belül, a rozsdamentes felületen semmiképp. Ez csak az adalékgyártók (vízlágyító) gyermeteg visszavágási próbálkozása, a természetes módszerek ellen.
Ugyanis ezek mellé a mosószerek mellé semmiféle vízlágyító nem kell. Hisz a kemény víz a le nem bomló vegyszerek miatt, illetve klórozás miatt van.

Mosógép szerelők, akiket nem vegyszer gyárak fizetnek azt javasolják: időnként ecetes 90°C átmosás tökéletesen megoldja a vízkőproblémát. És ha sokat mosunk, akkor mosásonként fél-egy óra kihagyás legyen, az növeli a mosógép élettartamát.

Mosószódás mosáshoz mindenképp 40°C-nál nagyobb hőfok szükséges, mert alacsonyabb hőfokon nem oldódik. Így, ha hideg vízben akarunk mosni, akkor a mosószódát is és a szappanreszeléket is célszerű feloldani előre.


Alant facebook gomb, ha tetszett: oszd meg!

10 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nagyon jó ez az összeszedett infohalmaz, köszönöm!
  Nem említed és ebben akkor kérnék még segítséget, hogy az ecetes öblítőből, amit elkészítek, mennyit tegyek egy mosáshoz?
  köszi a választ,
  üdv
  Ildikó

  VálaszTörlés
 2. Tényleg nem jött át mobilról a válaszom... sajnálom.
  Az ecettel bekevert öblítőből annyit rakj hozzá, amennyit az öblítődből tettél. Azaz az adagolótartály max. jelzéséig. Ha tömény ecet, akkor 20%-osból 4ml, 10%-osból 8-10 ml.

  VálaszTörlés
 3. helló,
  most találtam az oldaladat, nagyon jó, gratulálok.
  én amikor a mosószódát (Na2CO3) kipróbáltam, leteszteltem, és azt találtam, h veszi ki a színt a fekete/sötét ruhákból. tettem a ruhák közé színfogó kendőt, és mostam szódásan (2/3 mosószóda + 1/3 tomi color)és hagyományos mosószerrel is. és a mosószódás mosásnál sokkal jobban elszíneződött a kendő. fehérekhez viszont kitűnő.
  a szódabikarbóna (NaHCO3) helyettesíti a mosószódát színes ruhák esetén? bár nemtom, h az is veszi -e a színt vagy sem...
  öblítőt rég nem használok, 1részt mert káros a környezetre, másrészt, mert nem szeretem az 1enöblítőszagú ruhákat. de mivel mindig biciklizek, és ezért le is izzadok, a biciklis mezeimből, széldzsekimből nem tudom kimosni a szagot. 40 fokon mosok. ha kicsit kimelegszem, már akkor is tök büdik... ezek meg ugye 100 % poliészterek ált, mert könnyűnek és gyorsan száradóknak kell lenniük. van erre vmi tanácsod?
  köszönöm!

  VálaszTörlés
 4. Szia! A szódabikarbónát a plusz fehérítés kedvéért adjuk a mosáshoz, mondjuk mosódiós mosósnál.

  Szerintem az izzadt műanyag ruhákra próbáld ki a mosószappant. Lehet reszelni a mosógép dobján, lehet feloldani meleg vízben,befőttes üvegben eláll 1-2 hétig, pár csepp illóolajjal még tovább is.
  Ezt lehet adagolni a mosáshoz, nem fehérít, de folttisztító, és kiviszi az izzadt szagokat.
  Emellé lehet tenni szódát ha fehéret mosol.

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Egy kis segítséget kérnék :)
  Mosódióval mosunk már egy ideje (extra adalékok nélkül), és ecettel öblítünk.
  A foltokat többé kevésbé kiszedi (a durvább foltokat mindig előszappanozom), viszont a gyakran mosott babaruháknál azt vettem észre, hogy megkeményedtek, elkezdtek kibolyhosodni, és elvesztették a színüket (megszürkültek). A szürkülés elkerülésére színes ruháknál tudnál valamit tanácsolni, ami nem veszi ki a színeket? Illetve szerinted mi okozhatja a ruhák keményedését? Pedig mindig dupla-öblítéssel mosom őket, hogy biztos minden szappan ki legyen mosva belőlük, és már az ecet-adagot is feltoltam egészen 30ml-ig (tömény 10%osból) :(
  Legújabb problémánk pedig, hogy hiába használok illóolajat az öblítéshez, amikor kiveszem a ruhát a dobból még finom illatú, de mire megszárad, 'állott víz' szaga lesz. (rendesen ki van centrizve, és szellősen vannak mindig kiterítve). Szerinted mi lehet az oka?
  Ha tudnál választ adni, legalább csak az egyik kérdésre, nagyon nagy segítség lenne. Mert lassan kezdem teljesen elveszteni a lelkesedésemet, és visszaállni a mosóporfogyasztók társadalmába. Haj!

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Polli!
   Nem használok mosódiót, de úgy tudom az tartós használat esetén szürkít, és gyengébb anyagot bolyhosíthat. Mert egyik helyen bolyhosodást olvasok, másik helyen ellenkezőleg. Akkor anyag feltétele lehet, illetve a mosógép dobja lehet még ludas. Bolyhosodás ellen megpróbálhatod kifordítva mosni a ruhákat, lazábban tenni a mosógépbe őket, nem 5 kilót hanem négyet mondjuk.

   A ruhák színfrissítésére a legjobb a Na perkarbonát, forralj vizet 80C-ra, és öntsd a ruhákra, amiket megszórtál 2 evőkanál perkarbonáttal. Szín-engedő ruhákat magukban kezeld így, ne a többivel.
   Csodát tesz, foltokat is kiveszi, és eltünteti a szürkeséget. Ez is lebomló, bio mosószer, szerintem kell a háztartásbam főleg gyerekek mellett.
   60 C alatt kevés ecet hozzáadással működik (1 evőkanálhoz pár csepp), de működik.
   Pl. a foltokkal úgy bánok el, hogy megszórom egy csipet perkarbonáttal, rakok rá pár csepp ecetet, kézzel megdörgölöm, majd vizezett mosószappannal átdörgölöm a foltot. Ez megy pár órát állni, mondjuk megvárni a következő mosást, és általában egy ilyen kezelés kiszedi a csokifoltot is. Persze anyag függő, van hogy 2-3 alkalom is kell.

   Illat. A beleült állott szagok ellen is jó a perkarbonát. Én mosógéllel mosok, citromsavval kevert illóolajos vízzel öblítek. De előfordul némely ruhánál az állott szag-főleg azoknál, amikben több a műszál. A polár pl. elég ocsmány szagú tud lenni...
   Az állott szag belemászik a szekrénybe is, és "fertőz". A többi ruhát, a szekrényt, szóval tisztítsd át szerintem a szekrényt is, és ha tényleg mindent kiszűrtél, próbáld meg, hogy egy rossz zokniba tett vattára tegyél több illóolajat, és tedd a szekrénybe a ruhák közé. A citrusfélék hamar elillannak, de vannak nehezebb illatok, amik nem.

   Majd írj mit hogyan oldottál meg :)
   Perkarbonát ügyben keress meg ha gondolod az ordogszappan@gmail.com mailcímen.

   Törlés
  2. Kedves Heni!
   Köszönöm a tippeket!
   A ruhák keményedésével mit lehetne kezdeni? Öblítéshez tömény 10%os ecetet használok. Írtad, hogy te citromsavval öblítesz Az jobb lenne mint az ecet?
   Köszönöm,
   majd írok az eredményről! :)

   Törlés
  3. Közben megtaláltam a választ a kérdésemre.. valószínűleg túladagoltam a mosódiót, és a túl sok szappantartalom okozta a keményedést. :)

   Törlés
  4. Kihagytam a válaszadásból a keményedést. Igen, az egyik a szövetszálak közé beülő szappanmaradék, szaponin maradék, de mivel nem használunk öblítőt, nincs extra lágyítás sem. Ha nincs mosószermaradvány, és még mindig kemény a ruha, akkor vasalással lehet még lágyítani.
   A citromsav is semlegesíti a mosószer lúgos kémhatását, olcsóbb nekem, és szagtalan. Ez a család miatt érdekes, akik nem szeretik az ecet esetleges visszamaradt illatát :)

   Törlés
 6. Szia! Gondoltam, most már megírhatom a tapasztalataimat, hiszen már 5. éve mosok az általad kreált hamulúgos mosógéllel és az ecetes/mosóparfümös öblítővel, két gyerkőcös családom ruháit. Kipróbáltam az összes "öko" szert, a mosódiótól a mosószappanon, mosószódán át mindent, elég vegyes tapasztalatokkal, de igazából egyikkel sem voltam maradéktalanul elégedett. A hamulúgos verzió viszont telitalálat volt, azóta sem változtattam az összetételen, annyira tökéletes. Szóval csak megköszönni szerettem volna a "receptet". :-)
  Illetve egy kérdés: mosogató tablettában esetleg próbáltál már hamulúggal kreálni valamiféle szert, ami szépen tisztít és biztosan nem tesz kárt a gépben sem?
  Köszi a válaszod! Üdvözlettel: Szeredainé Móni

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...