Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Mosószappan pormésszel

 Az a mész, amiről azt hittük, bedöglött, mert kiszáradt, valójában szappanhoz jó még. Ezt most kellett megtudnom, a mész addig használható, míg kézzel el lehet morzsolni. Ha már azt sem, akkor van vége. De ezzel, amiből nekünk van 1 mázsa, még lehet szappant főzni.
A hétvégi vendégeskedés alkalmával tudtam ezt meg, mikor is az ott főzött mosószappanhoz ilyen meszet kaptam. Kicsit féltem tőle, de nagyon jól sikerült a szappan. Ezért itthon is megismételtem a mutatványt, hogy képekkel bemutathassam:

A kimért (250 gr) elmorzsolt pormész, mint látható, van benne pár nagyobb darabka is.
 
Bele a mosószóda (266 gr), és a langyos víz (1,5 liter)

Majd a zsírt (1kg) beletéve kezdődhetett a melegen tartás, gázon, alaplángon.
 Itt még az alján a mész ugyanúgy van. Kevergettem míg át nem melegedett, és lezártam, hogy hűljön.

Hűlés közben mindig sűrűbb lesz, és az anyag dolgozik. Látványos részek ezek, mert hol megemelkedik az egész massza, majd az átkeverés hatására magába omlik.
Összesen négyszer tíz percig melegítettem, javarészt alaplángon, de néha pár pillanatra felvettem közepes lángra. Végig kevergettem, és mikor már jó sűrű lett, akkor botmixerrel krémesen simára kevertem.

A szappanom elkészült, mehetett a fiókba.


Ugyan pár óra elteltével még kissé lágy, de vágható volt:
Még hozzátenném, hogy azóta kicsit jobban utánaolvasva az derült ki számomra, hogy a meszet és a mosószódát külön-külön kell felforralni, majd hűlést követően leszűrni, illetve leönteni a folyadékot az alján maradó szemcsékről. Ha jól dolgoztunk, akkor a forralt cucc tetejére, hűlés közben fehér rétegben NaOH képződik, így a szappanosodást ez fogja végezni.
Mikor ezek a folyadékok le vannak szűrve, akkor lehet a zsírhoz keverni, és kezdeni a főzést.

8 megjegyzés:

 1. Szia,
  lassan eljutok oda, hogy megcsináljam az első szappanomat és mosószappanomat. Szeretném megkérdezni, hogy a mosószappant milyen formába öntötted ki és azt mivel bélelted ki?
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Régi varrógép hosszúkás fiókja az áldozatom, fehér vászonnal vagy fehér konyharuhával bélelem ki. Van mikor kisebb cseréptepsibe teszem, vagy őzgerinc formába. Ez utóbbit folpack-konyharuha kombinációval bélelem.
   Folpack, hogy a lúgos anyag ne marja meg a sütiformát, pamutruha azért, hogy a nedvességet felszívja valami.

   Törlés
 2. Szia! Ha nem haragszol akkor kérdeznék még :) A párom gépekkel dolgozik meg kertezik, az a lényeg, hogy mindig jó piszkos, olajos a keze. Ez a szappan alkalmas arra, hogy ezeket a szennyeződéseket levigye, használhatja kézmosásra? Ebben az esetben tegyek még bele valamit (gondolok itt illóra és egyéb olajra, vajra) és mikor?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Kiöntéskor egy adag szappant külön öntenék valamibe, és kávézaccot tennék bele. Ez a legjobb ilyen jellegű kosz ellen. 2 deci szappanmasszába kb. 3-4 evőkanál zacc. Mivel ez könnyen morzsálódik kiszáradás előtt, akkorára öntsd, amekkorát már nem kell vágni :)

   Törlés
  2. Köszönöm, hogy így segítel :)

   Törlés
 3. Szia!érdeklődni szeretnék,hogy ha hamulúggal helyettesíteném a folyadékot,mi történne?esetleg hamarabb elszappanosodna?Köszönöm válaszod.

  VálaszTörlés
 4. Szia Heni!érdeklődni szeretnék,ha víz helyett hamulúggal tenném föl ezt a szappant,mi történne?esetleg hamarabb elszappanosodna?válaszod köszönöm!:)

  VálaszTörlés
 5. Szia! Szerintem próbáld ki, vesztenivaló nincs, mindenképp szappan lesz :-)

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...