Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

A vegyszermentes takarítás folytatása

Jussunk el a rejtett, nem mindennapi tisztítást igénylő helyekre is a jó tanácsainkkal.

Alap, a kád, mosdó, wc pucolása, fertőtlenítése és a vízkőoldás.
Szódabikarbónás szivaccsal (melyet csak erre a célra használunk, és elkülönítve tárolunk) végigsikáljuk a vécé külsejét, belsejét. Majd ecetes ronggyal áttöröljük.
Pezsegni fog, mivel széndioxid gázt hoznak létre, emiatt aktívabb a felületi tisztító hatásuk együtt, mint külön.
De az egyik lúg, a másik sav, ergo: semlegesítik egymást.
Nekünk a szódabikarbóna is teljesen elegendő lehetne, hisz gombaölő, szagtalanító, zsíroldó.
De vízkövet is kell oldani, és a szép fényes wc kagyló mattá válhat a szódabikarbónától. Ezen fog segíteni az ecet.
Eltávolítja a szóda maradékát, oldja a vízkövet, emellett fertőtlenít, és ő is gombaölő.

A mosdókagylónál, csempénél és kádnál ugyanez az eljárás.
Sok helyen olvasom: nem szeretik az ecetet, mert büdös. Kérdezem, a klór jobb illatú? Vagy az erős, spray formájú vízkőoldó-fertőtlenítők?
Az ecet egyébként kiváltható citromsavval is, mely háztartási boltban vagy patikában beszerezhető, kristályos formátumú anyag. Feloldva használható, 1 liter vízhez 4-5 evőkanál citromsavat adjunk. Spricnis flakonba tölthető, épp mint az ecet. De a gyártása kissé több környezet szennyezéssel jár, mint az eceté. Amely gyártása szintén nem egy bio folyamat, hacsak nem magunk készítünk alma vagy egyéb gyümölcs ecetet.

Szükséges lehet az érzékenyebbeknek a gumikesztyű használata ennél a fajta takarításnál is, mert az ecet is és a citromsav is szárít, mint ahogy a szóda is. És egyiket sem szeretik az apróbb sebek, karcolások a kezünkön.
Azt viszont hozzátenném, hogy a brutális takarítószerekkel ellentétben az ecet és a citromsav is, a szódabikarbóna is a környezetre teljesen ártalmatlanok, maradék nélkül lebomlanak.

Mehetünk ablakot pucolni.
Rendes háztartás 1-2 havonta megoldja, de sok helyen csak a negyedéves nagytakarítás része. Ettől függetlenül nem kell nagy gondot csinálni belőle.
Felejtsük el a különféle ablaktisztító spray-ket, teljesen felesleges ilyesmivel bombázni a környezetet és a nyálkahártyáinkat.
Az egyszerű ecetes áttörlés, majd újságpapírral való sikálás az egyik legrégebbi módszer, bár azt kétlem, hogy a könyvnyomtatás feltalálása előtt újságpapírral töröltek volna ablakot a népek. De azt sem hiszem, hogy a reklámokban szereplő fújás-simogató törlés elegendő lehetne egy erősen szennyezett ablakon.
Mert az is előfordul, költözésnél, ablakcserénél (gittnyomok), hogy zsírosabb és ragaszkodóbb koszt kell elválasztanunk az ablak üvegétől.

Ha rendelkezünk mikroszálas kendővel, és egy pamutronggyal, akkor még ecet sem igazán kell. Én legutóbb meszelés után pucoltam ablakot egy sima langyos vízbe mártott puha pamutronggyal, majd az áttörlés után (mészpöttyök lemosása, régi gittnyomok letörlése), mikroszálas kendővel pucoltam le alaposan, és töröltem szárazra.
Ezek a kendők is beszerezhetőek nagyobb háztartási boltokban, bioüzletekben. De ha végképp nincs kedvünk utánajárni, akkor egy szimpla, másra már nem jó frottír törölköző is szuper lesz.

A tűzhelyünk tisztítására sem kell extra erős zsíroldó szereket beszerezni, melyek a leégett zsír mellett a kezünk bőrét is viszik. Elég lesz a forró vízben feloldott szódabikarbóna, vagy mosószóda. Ezt meleg vízbe mártott szivacsra is szórhatjuk, és végig sikáljuk vele a szennyezett felületet. Utána pedig itt is ecet lesz a nyomeltávolító, felületfényesítő anyag.

Ha rendelkezünk fatüzeléses kályhával, akkor minden fent említett felületre tökéletes lesz a hamu leforrázott majd leszűrt leve: a hamulúg.
Durván leégett szennyeződésekre (tűzhely) pedig ott a hamulúg szűrése után visszamaradt szárazanyag.
Régebben illetve kertes házaknál ma is használatos a homok. Odaégett, ráégett szennyeződések a tűzhelyen, lábasokon: a homokkal való enyhén nedves súrolás segíteni fog. Ha nincs kertes ház, és tiszta (ürülékmentes) homok, akkor állatkereskedésben beszerezhető a tisztított homok, mely madarak alá való, és nem kerül túl sokba (jelenleg 110-150 ft).

A lényeg, nézzünk szét, nem kell rögtön nehezebben beszerezhető tisztító eszközökre gondolni, van otthon is minden ami kellhet. Nem kell megenni a reklámvilágot, nem kell elhinni: ez vagy az feltétlen kell nekünk, és azt sem, hogy a baktériumok mind elpusztítandóak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...