Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Gyógyászkodás, növénygyűjtés

Ez az írásom tavaly született, az Ördögkonyha blogomba írtam.
Most kissé átdolgozva írom le ide.

Ami mindig van itthon nálunk és gyógyszernek nevezhető az a B6 vitamin. Hányás ellen. De mióta a doki felvilágosított, hogy igazán nem is használ, azóta nem kaparok ezért sem. Inkább gyömbérrel, cickafarkkal, citromfűvel oldom meg a rosszullétes betegségeket.
Van még néhány kósza lázcsillapító kúp is a hűtőben, kis Betadin a fürdőben, de rég lejárt már. Nagyjából ennyi.

Van viszont legalább 3-4 féle köhögés és torokfájás elleni méz bekeverve:
- méz fokhagymával
- méz citrom illóolajjal (tiszta 100%-os olaj)
- méz ánizzsal (por és csillagánizs)
- méz mentalevéllel

Van lándzsás útifű és kakukkfű szirup. Saját készítés, teába szoktam keverni, cukor, méz helyett.

Van egy kiürült (klotyóba öntött) nasivines fiolába készített sóoldat, orrdugulás ellen. Mindig frisset készítek, átlag havonta cserélem.
- 1 liter víz forralása, majd mikor forr, akkor 1 kávéskanál tengeri sót vagy inkább erdélyi sót belerakni. Nem elfelejtendő: magyarok vagyunk, az erdélyi kősó a mi szervezetünknek való só! Abban vannak a nekünk való ásványi anyagok.

Ebből rakni a kis üvegbe mikor kihűl, és bátran használni. Lehet turbózni kamilla főzettel is, de eddig a sima vizes is működött (a sima vizes változat tökéletes a kontaktlencse tárolására, de ha ebben nem bízik valaki, vegyen a patikában szimpla sóoldatot).

Van még eukaliptusz illóolaj, amit köhögés esetén cseppentek a köhögő közelébe, párnára, pulóver vállára.

Vagy a vöröshagyma, amit masszív köhögés esetén rakok felszeletelve a szobába. Ez az euka olajjal együtt verhetetlen hatású. Reggel pedig ki lehet szellőztetni.

Szoktam adni a gyerekeknek fokhagymát is, csak úgy magában, enni. Van amelyik meg is eszi, de ha kiköpi az sem baj, mert kicsit azért megrágja előtte :)

Van sokféle gyógyteám. Ha valamelyik kezd panaszkodni, akkor összekeverek mindenféle köhögésre, torok problémákra valóból kicsit, mézzel és citrommal ihatja a főzetet akár az egész családnak. (példa: kamilla, citromfű, útifű, kakukkfű, hársfa, vöröshagymahéj, fodormenta)
De ott a bodzavirág, gyömbér, zsálya, és még annyi minden!
Igazán kár lenne felesleges gyógyszereket bespájzolni, mikor ilyen remek növényekkel lát el minket a természet.

A napokban fedeztem fel a tölgyfa zuzmót. Minek is nekünk az izlandi zuzmó, mikor itt a tölgyfáé?
forrás: metnet
Eddig valami gombának hittem a fák letört ágain. De nem az. Igazi zuzmó. A faágról le kell kaparni, kicsit kiszárítani, majd eltenni és légzőszervi megbetegedések esetén, illetve általános roboráló teaként fogyasztani. Forralással készítjük el, azaz pár percig forraljuk a vízben, majd rövid állás után leszűrjük.

Láz esetén? Nem szokott olyan láz lenni, ami miatt aggódni kéne. De az izzasztás inkább, mint a feleslegesen adott gyógyszer. Majd az immunrendszer legyőzi. Nekem a nagyon forró kakukkfüves fürdő jön be, mikor kezdődni érzem a betegséget, gyengeséget, de azért a gyereket nem ültetném abba a vízbe, ami izzasztó hőfokú.

Gyuri bácsinál (Bükki füvesember) láttam a kakukkfüves fürdőt:
Rakj a fürdővízbe kakukkfüvet vászonba kötve, majd ha eleget ült benne, akkor csavard törölközőbe, feküdj a paplan alá, és hagyd megszáradni, beivódni a hatóanyagot a bőrbe.

A láz nem véletlen van. A test hevíti magát, hogy legyűrje a betolakodókat. A gyengeség is jó, hisz ha nem mozgunk, oda nem kell energiát pazarolni, lehet gyógyulásra fordítani az erőt.
Mint ahogy a nátha is egy egyszerű stresszbetegség, egy általános reakciója a szervezetnek a mindennapi lelki megterhelésekre, fizikai kimerültségre.
A dugult orr, szűkülő garat, nehéz nyelés, "nem tudok beszélni"-köhögés, fájó szemek, mind a külvilágot zárják ki. Ez a "Hagyjanak békén" állapot.
Gyógyítása még orvosilag sem lehetséges, tüneteket lehet csökkenteni. Ezért aztán minek a gyógyszer?
Mikor ugyanúgy jók a tünetcsökkentésre a gyógynövények? Ugyanannyi ideig tart kikúrálni a náthát gyógyszerrel, mint anélkül. Ki kell feküdni! Pihenni akar a test, a lélek. Ennyi az egész.

Hallhatjuk innen-onnan hogy a méz kisbabáknak allergizáló lehet, az illóolajok allergizálhatnak, de szerintem a gyógyszerek, pláne feleslegesen és kikerülhetően beadva nagyobb kárt okoznak.
Ettől függetlenül az illóolajokat nem szabad nyakra-főre adni, sőt a gyógynövényekkel is ez a helyzet.
Vannak allergiás reakciók, mindkét esetben.
Gyógynövények esetében megvannak az alkati szerek, erről bővebben itt írtam.
Illóolajoknál pedig az ellenjavallatok.

Én is kihasználnám az antibiotikum adta lehetőségeket, ha szükséges lenne. Nagylányom állandó mandulagyulladására is adtam mikor ovis volt, sosem lazáskodtam el.
Az allergiákról meg annyit, hogy a legyengült immunrendszer ellensége a sok allergén anyag. Ha viszont egy normál, átlag immunrendszerrel született emberkéről van szó, azaz alapból rendben van a lurkó, akkor ne rontsunk rajta. Sem gyógyszerfélékkel, sem a saját félelmeinkkel.
Mert valóban nem egy kész védelemmel ellátott szervezet születik, hanem egy olyan, akinek meg kell tanulni védekezni a külvilág hatásai ellen. Ha ezt a védelmet nem hagyjuk kialakulni, azaz tömjük bele a láz és köhögéscsillapító gyógyszereket, azzal ezt a természetes folyamatot nem segítjük. Ezzel csak a későbbi problémákat teremtjük meg.

Oltás utáni kúp, láz, dagadás? Sosem volt. Talán egyszer kellett valami hideg vizes rongy az egyik gyerek combjára, de az sem ma volt, és kúpot nem kapott egyik sem előre. Feleslegesnek tartottam. Viszont nem beszéltem be, hogy lázasok lesznek, meg semmi mást sem. Nem vagyok hajlandó a "Mi van ha..." lehetőségekkel foglalkozni.

Ha folyton az esetleg elénk gördülő sziklák miatt aggódnánk, azt hiszem folyamatosan ugrálhatnánk a sima úton is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...