Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Hajprobléma és pattanás elleni szappanjaim

Fűzfakéreg szappan

Az első a sorban a hidegen készült fűzfakéreg szappan. Végre elég kemény és szép színű lett. Az olívaolaj egy része paprikaolaj volt, azaz jófajta pirospaprikát áztattam két hétig olívaolajban (2 dl-2 evőkanál). Innen a szép rózsaszín külső.
Összetétele - főleg a folyadék miatt - hajhullásra, korpás hajra kiváló. De ahogy egy hajszappannak kell: remekül habzik, köszönve a kókuszolajnak.
Nagyjából ennyivel ki is merítettük, talán a rozmaring illóolaj még említést érdemel, mint hajhullás és korpa elleni fegyver.
Előző fűzfaszappan darabokkal díszítve.

Paradicsomos-szenes szappan pattanások ellen


Állandó probléma a pattanásos bőr, igyekszik az ember jó szappant összehozni erre a gondra is. Bár szerintem átlag esetben elég a rendszeres és alapos arcmosás egy bármilyen jó szappannal, és a táplálkozásra való odafigyelés. De a hormonok ellen nem tehetünk többet, mint kivárni a kamaszkori hormon-háború végét, illetve keményebb eszközöket bevetni mint egy sima szappan.

Ezen gondolatokkal álltam neki.
A paradicsom levét - melyből a mitesszerek elleni legjobb arcpakolás készül - , kiegészítettem a pattanások ellen legjobb tejoltó galaj forrázattal, és kecsketejjel.

Olívaolaj, kókuszolaj és zsír. Ez a hármas itthon már bizonyított, és más használók is jó eredményekről számolnak be.
Nem maradhat ki továbbá a pattanás elleni szappanból a szén, mint fertőtlenítő anyag, a fehér agyag mint erős méregtelenítő, és a csalánlevél-por, ami szintén eme két tulajdonságában verhetetlen. Illóolajnak rozmaringot kapott, mely gyulladás csökkentő és antibakteriális hatású.Zsálya-diólevél-fűzfakéreg szappan sok ricinussal és csalánnal

Háromféle orvosi zsálya, mezei zsálya, diólevél és fűzfakéreg főzet az alap. Zsírosodó hajra, de főképp hajhullásra. Mint a sok ricinus, amit nem sajnáltam ki a szappanból, és hajhullás ellen bevetett hajpakolások alapja, emellett a habzást is feldobja, illetve a kókusz, ami miatt szintén álomian habzik.
A díszítést csalánporral elkevert szappanmasszával végeztem, egységes a zöld színe, és kiváló a hajra gyakorolt hatása.
Illóolaj rozmaring és eukaliptusz.

Egyébként szappanosoknak jegyezném meg, hogy nagyon egyszerű a csalánporhoz hozzájutni, nem kell drágán venni a port a webáruházakból. Vegyünk gyógynövény boltban negyedannyiért egy zacskó csalánteát (nem filterest), és kávédarálóval vagy botmixerrel porítsuk. Teaszűrővel leszitálva máris szuper szappanszínező-méregtelenítő anyagunk van.


3 megjegyzés:

 1. Szia! Engem érdekelne a zsírosodásra, hajhullásra alkalmazható szappanod. Kipróbáltad, vagy csak az összetevői miatt mondod, hogy tényleg jó rá? Én egy éve küzdök kb. ezzel a problémával. Míg anno 4-5 naponta elég volt hajat mosnom, most minden nap kéne, csak húzom, hogy két napot hagyok ki. És ami a hullást jelenti, ne is beszéljünk róla. Tudom, hogy a szappanod csak tüneti kezelés lenne, máshol van a gond, de egy próbát gondoltam, megérne. Az e-mail címem, ha válaszolnál: bertalan.ildiko75@gmail.com. Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
 2. Szia Heni!

  Nagyon tetszenek az eredeti ötleteid a felhasznált anyagokat illetően!
  Jó az oldalad, látszik az "elhivatottság" ezügyben és a kisérletező kedv!

  VálaszTörlés
 3. Krealady, megbeszéltünk mindent :)

  Belladonna, köszönöm az elismerést! Jó olvasni másik szappanos ilyen szavait :)

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...