Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Meszes szappanok és a melegeljárás tudnivalói

Akitől a receptet anno kaptam, pontos készítési leírást nem adott, csak hozzávalókat. A folyékony mésszel készült szappanok pedig valamiért túl lágyak lettek, nehezen kötöttek meg keményre, használhatóra. Továbbá a folyékony mészben nincsenek nagyobb száraz mész darabok, mégis most már a sokadik adag után azt mondom, le kell szűrni.
Azaz a meszet és mosószódát a víz adaggal összeforralni, majd hűlés után sűrű vásznon vagy kávéfilteren átszűrni, és csak a fehér, szemcsementes folyadékot használni az elszappanosításhoz. Nem mintha bármi gond lenne a szűretlen, szemcséssel, csak zavaró a sima szappanokhoz szokott embereknek. Használom a szemcséset is, ugyanúgy sikálok vele, illetve mosószert készítek belőle, de meg kellett oldani a problémát.
Azóta készült szűrt folyadékkal szappan, fél óra lassú lángon való főzéssel el is szappanosodik.
Egyébként vegyi könyv írja erről:
A mészhidrát (oltott mész), és mosószóda megfelel szappankészítésre, de feloldásukkor cserebomlása lépnek egymással, és kalciumkarbonát+nátronlúg keletkezik. A vízben oldhatatlan kalciumkarbonát kiválik. Ha nem akarjuk, hogy mészszappan képződjön, és ez a szappanunkban veszendőbe menjen, akkor ülepítéssel, gondos szűréssel csak az oldat tisztája használandó fel.

Képek:

kétféle por

szűrt folyadék

olvadó zsír a folyadékkal

agytekervény-forma: elszappanosodott a zsiradékunk

A lágyságról annyit, hogy okfejtésem szerint amióta pormésszel készülnek a mosószappanok, másnap vághatóak, két-három nap után pedig teljesen kemények. Így ha folyékony, friss mésszel dolgozunk, akkor az eredeti recept vízmennyiségét csökkenteni kell.
Az említett recept:

1 kg zsír
250 gr oltott mész
266 gr mosószóda
1,5 l víz


de ezt a vízmennyiséget csökkentsük 1 literre.
A 1,5 liter pedig marad ahhoz a mészhez, amelyik már kiszáradt, por alakú.

Melegeljárás

Nem a meszes szappanhoz tartozik, hanem a melegeljáráshoz úgy általában. Készítettem citromleves szappant, almás szappant, és sokféle zöldségest. A bennük lévő gyümölcssav hidegeljárás esetén teljesen jól viselkedik lúgos környezetben, a szappanok sikerültek, működtek. Mikor aztán rákattantam a meleg eljárásra, akkor pont egy gyümölcsös szappant készítettem, mindenféle gyümölccsel, héjjal. De annyira ronda lett, már az első felmelegedéskor kicsapódott a savas rész, és visszacsinálni sem tudtam, bármennyit is vártam, hogy lehűljön. Ronda szappan lett, ment a reszelő alá.
Majd jött az első fűzfakérges szappan (melyből a szalicilsav készül), ami nagyon jó nemcsak hajhullásra, de fejtetű ellen is, mint megelőzés (nem irtószer!). Hidegen készült, szép is lett, de kimaradt belőle a kakukkfű, amit fontosnak tartottam, így felolvasztottam kakukkfű főzetben. De az olvasztás nem tett jót neki, ezek a szappanok most három hónaposak, de még mindig lágyabbak. Ugyanis a sav szépen semlegesítette a lúgot, ami többek közt felel a szappan keménységéért is.

Szóval savas összetevőjű szappant csak hidegen készítsünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...