Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Szappanszerelem


Aki csinált már és elkapta a gépszíj, az tudja: ez egyfajta szerelem.
A tervezés, az előkészítés, az elkészítés, a várakozás izgalma a kiöntés és felvágás között, majd az első próba előtti türelmetlen várakozás: milyen is a kész SZAPPAN.

Az első, még vásárolt házi szappan előtt nagyon szomorú voltam.
Akkor szembesültem először a bolti, nagyipari szappanok összetevőinek károsságával, a sok mű adaléktól való problémával. Akkor idegenné vált az összes itthoni szappan, és amíg meg nem érkezett az első igazi, addig a mosószappannal mosakodtunk.
Még mindig sokkal jobbnak tűnt, pedig a szimpla mosószappanban is van némi parabén (kőolaj származék), és habosító, felületaktív tenzid (SLS).

Majd megérkezett, és szinte áhítattal készültem a fürdésre. Volt egyfajta relaxációs élménye az első kecsketejes-növényi szappanos fürdésnek, és még ma is gyakran elővesz ez az érzés, mikor új szappant próbálok ki.
Márpedig mindet ki kell próbálnom, hisz nem ajánlhatom másnak, míg nem használtam legalább 4-5 alkalommal.

Majd mikor az ember készítésre adja a fejét, akkor jó esetben elkezd szétnézni, melyik alapanyag milyen, melyik olajból mennyit és miért tegyen a szappanba, mivel lehet a folyadék alapot készíteni, mi a jó színezésre. És szembesül vele, sokan csak üzletet látnak benne, mert szembejönnek a kék szappanok, lila levendulások, vazelin (!) tartalmúak, stb. De mondjuk mit várjunk, ha házi készítésű kozmetikumoknál (heti nőmagazin) a vazelint ajánlják a körömvirág krém alapjának??

Találkozhatunk szilvás süti, gyöngyvirág illattal, és még sok ilyen érdekes, és ki tudja milyen mű aromákkal elért illatkompozíciókkal (barack, eper, szeder, orgona, stb.).
Mivel ilyen illatok nincsenek, azaz természetes formában nem kinyerhetőek, rá kell jönni, másnak ez nem olyan szerelem.
Jó, - gondolkodunk mi - vannak kifejezetten dísz-szappanok, vannak kevésbé tudatos és félreinformált emberek, de mikor egy-egy neves szappanok cég szappanjainak összetételében ott díszeleg az EDTA, kármin (bíbortetű) mint színezék, illataroma, akkor kezd érdekessé válni az egész. Hisz ezek lejáratják és aláássák az egészet!
Mert ha megkérdezzük a piacon áruló egyik szappanost (sok helyen árusító neves cég), vagy üzletközpontok szappanboltjainak eladóit, mivel is érték el a levendula szappan lila színét, bizony többféle, egyáltalán nem helytálló választ kaphatunk.

Mindegy, nem is ezt akartam most elemezni, de itt elgondolkodik az ember lánya-fia, hogy mi is a fontos. Az, hogy az én szappanjaim lehet hogy nem oly szépek, mint a sokszínű szivárványos társaik, és nincs orgona illatú sem, de felettébb jó alapanyagokkal készülnek, vagy az ellenkezője?
És én eldöntöttem anno, hogy nem vagyok hajlandó bemocskolni ezt az egészet, és nem kutatom tovább, melyik mérgező növénnyel vagy kivonattal lehet szebb színeket "varázsolni".
De lehet hogy a színes ceruza reszeléket még kipróbálom...


Nehogy komolyan vegye valaki :)
De azt hiszem olyanoknak, akik képesek a körmeikre zománcfestéket kenni (csak szagolja meg aki nem hiszi), azoknak mindegy lenne.

Visszatérve, ez a fajta hobbi inkább életforma lesz lassan. Annyira csípőből működik, hogy az ebédkészítésből vagy fánksütésből visszamaradt, használhatatlan zsírokat rögvest mérjük is ki mosószappannak, vagy a buszon elnézve embertársainkat, azon agyalunk: melyik szappan lenne jó az ő bőrére?
De egy percig sem gondolunk arra, melyik mesterséges adalékkal tehetnénk eladhatóbbá a szappanokat, mert ez nem szabad, hogy opció legyen!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Heni!

    Nagyon örülök az írásodnak, és teljes mértékben egyet értek Veled. Én is azért kezdtem szappant, mindenféle házi kencét, stb.-t készíteni, mert elegem lett a sok vegyszeres cuccból. Ezért hagytam abba az A...n forgalmazását is, mert ha magamra nem kenem, másnak sem ajánlom. Örülök, hogy más is így gondolkodik. :)

    Üdvözöllek: Gabi

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nem is tudom, mi lenne ha megint egy kozmetikai shopban kéne dolgoznom, vagy akár felvágott diszkontban, vagy olyan helyen ahol sminkelni kell, stb. Ezt arra, hogy miként ajánlhatnánk másnak olyat, amiről tudjuk: nem jó. Az eladó és kereskedő higgyen a termékében :)

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...