Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

A gesztenye

Erdélyből, Márkus Jánostól kaptam ezt a levél mellékletet, ami kimerítő összefoglaló a vadgesztenye jótékonyságáról. Változtatások nélkül adom közre:                                                                                                                           2012-10-18, Nagyenyed


TANULMÁNY A VADGESZTENYÉRŐL (AESCULUS HIPPOCASTANUM) - KÉSZÍTMÉNYEK

A vadgesztenye virága, levele, fakérge és termése kerül felhasználásra különböző gyógytermékek előállítására.

Tinktúra, kenőcs, folyékony kivonat, szirup, kúp, tea, fürdő formájában kerül felhasználásra a gyógyászatban a vadgesztenye.

Javallt: visszértágulat, visszérgyulladás, trombózis (érpályán belüli véralvadás, ezért elzáródik az ér), visszérfekély fájdalmas görcsök vénás elégtelenség (tünete: az estére kialakuló nehézláb-érzés, lábdagadás, lábfeszülés, éjszaka jelentkező lábgörcsök, ez esetben a mélyebben fekvő, nem látható vénák károsodtak, ebben az esetben elpusztult a vénabillentyű és a vér nem megy vissza a szívhez, hanem mindkét irányba áramlik), nyirokrendszer elégtelensége (a nyirokrendszer erekből és nyirokcsomóból áll, a nyirok nedv-limfa, aranyér, érfal-véna erősítő haematoma-vérömleny, zúzódás ficam.

Isiás spondilozis és diszkus sérv okozta fájdalmakat enyhít.

A vadgesztenye kivonata serkenti a véráramlását. Gyulladáscsökkentő, értágító, érfal tonizáló ödéma ellen antikoaguláns, vér folyékonyság serkentő megszünteti a vértolulást, vérzéscsillapító, antiexudativ Szájpenész szájnyálka hártya fekély ellen.

A vadgesztenyefa haja lázcsökkentő malária esetében, helyettesíti a kinint és a piramidont.

Belső alkalmazás során jó hasmenés ellen, máj vértolulásra és menopauzás zavara, prosztata hipertrófiára-prosztata megnagyobbodás.

A virága és a levele belsőleg használva megállítsa a belső vérzést, gyomor görcsöket szüntet. Külső használatkor jó különböző bőrbajokra (sebek, égés). Vadgesztenye lisztje borogatásként használva reumatikus fájdalmat szüntet.

KÉSZÍTMÉNYEK

Tinktúra készítés:
Első változat: 250 g gesztenyét hajastól beáztatunk egy liter 40%-os etil alkoholba, állni hagyjuk (maceráció) 14 napig, minden nap felrázandó a készítmény. Leszűrjük, sötét színű (barna) üvegben tároljuk. Mindennap be veszünk 10-15 cseppet. Ez hatásos trombózis és visszér kezelésére. Külsőleg aranyér visszér, visszérgyulladás, artrózis gyógyítására jó, mint bedörzsölő szer használatos.

Második változata a tinktúra készítésnek: 100 g vadgesztenyefa kérget (2-3 éves, fiatal ágakról gyűjtve) megőrölünk és 300 ml 40%-os alkoholba 15 napig hagyjuk állni, mindennap felrázzuk a készítményt, majd leszűrjük. 10-15 csepp tinktúrát veszünk be naponta, trombózis és visszér kezelésére.

Harmadik változata a tinktúra készítésnek: 40 g gesztenye hajat (a gesztenye termés héját) jól felaprítunk és hagyjuk megszáradni, 20-30 napig hagyjuk állni 200 ml 70 fokos alkoholban, mindennap felrázandó a készítmény, leszűrjük, barna üvegben tároljuk. 20-30 cseppet veszünk be napi 2-3 alkalommal, feloldva kevés vízbe étkezés előtt, 15-20 napos kúra tartandó egy hónapban. Szükség esetén meg ismételhető a kúra, néhány hónap múlva.

Negyedik változata a tinktúra készítésnek: egy üvegkantába 20 g jól felaprított gesztenyét teszünk és rá öntünk 100 ml 70 fokos etil alkoholt. Jól lezárjuk az edényt, 10 napig állni hagyjuk, 3-4 szer jól összerázzuk a készítményt, leszűrjük és betesszük a hűtőszekrénybe, itt 6 napig állni hagyjuk, újra leszűrjük, sötét színű üvegekben tároljuk. 20-30 cseppet veszünk 2-3 alkalommal naponta kevés vízben feloldva, a főétkezések előtt. A kúra időtartama 2-3 hét, ha szükséges egy 7 napos szünet után megismételhető.
Ajánlatos: aranyér, visszér, krónikus vénás elégtelenség, agysérülés, agyműtét utáni lábadozás kezelésére. Az aranyér, visszér vissza fog húzódni.

Vadgesztenye virágból tinktúra: 20 g virágot be áztatunk 100 ml 70 fokos etil alkoholba, 4 napig állni hagyjuk a készítményt, mindennap felrázandó, leszűrjük. Mint bedörzsölő szer használatos reumára, fagyásra és ótvarra (pörkképződéssel járó bőrfertőzés)

2-2 evőkanál virágból, levélből és gesztenye lisztből: forrázni 250 ml vízzel, 10 percet állni hagyjuk, leszűrjük. Hozzá adjuk az ülőfürdőhöz, 10-15 perc ülő fürdőt veszünk. A lábfürdő esetén a forrázathoz hozzáadunk egy evőkanál citromfű levelet. Aranyér, visszér kezelésére ajánlatos.

Vadgesztenyéből gyógyfürdő: a fürdővízhez (a fürdőkádba) öntünk egy tömény főzetet: 200 g vadgesztenye termés héját főzzük 2 liter vízben, leszűrjük és be öntsük a kádba. Két hétig használatos ez a fürdő, de egy nap fürdünk egy napot kihagyunk Minden fürdés közt lesz egy szabad nap, amikor nem fürdünk. Ez a gyógyfürdő 4-5 alkalommal alkalmazható évente. Ez a gyógyfürdő (teljes fürdő) jó: reumára, isiászra diszkusz sérvre spondilózisra.

Ülőfürdő készítése: 50 g gesztenyét főzünk egy liter vízben, és ezt adjuk az ülőfürdőhöz. Aranyeret kezel.

Gyógybor készítése: 50 g gesztenyefa hajat megőrölünk és hozzáadunk egy liter fehér bort, 7 napig állni hagyjuk, leszűrjük. Minden étkezés előtt egy pohárka fogyasztandó. Lázcsökkentő, hasmenés és malária ellen hatásos.

Gyógybor készítése vadgesztenye terméséből: 100 g vadgesztenye termés héját be nedvesítünk 70 fokos etil alkohollal, 12 órát állni hagyjuk és ehhez a macerátumhoz hozzá adunk egy liter bort. 10 napig állni hagyjuk, minden nap többször jól összerázzuk, majd leszűrjük. Két evőkanállal veszünk be reggel és este, 6 héten keresztül. Kiegészítő kezelésként szolgál visszérgyulladás, ízületi fájdalmak és reumás fájdalmak esetében.

Gesztenye olajos kivonat készítése köszvényre-ízületi gyulladásra
Egy 2 literes üvegbe 25 darab kockákra vágott gesztenyét teszünk amit meg nedvesítünk egy kevés alkohollal. Másnap hozzá adunk 250 ml olíva olajat és 100 g megolvasztott disznózsírt. Az edényt vízfürdőre helyezzük és 2 órát főzzük. 48 óra múlva felmelegítjük a készítményt, de nem hagyjuk, hogy főjön. Leszűrjük, jól zárható üvegcsébe töltjük. Este lefekvés előtt be kenjük a fájós test részeket, hogy éjjel szüntesse a fájdalmat.
Ez gyulladás csökkentő, összehúzó, ödéma ellen javallt.

Kenőcs készítése: egy csésze friss levelet beáztatunk 100 ml 70%-os etil alkoholba, 24 órát állni hagyjuk (jól lezárt edényben). Ezt a macerátumot hozzá adjuk 200 g megolvasztott vajhoz vagy margarinhoz, 2 órát melegítjük a készítményt vízfürdőn. 24 óra múlva újra felolvasztjuk és leszűrjük. Ez a kenőcs visszeret és az
aranyeret kezeli. Vékony rétegben be kenjük a beteg testrészt.
Én a friss levélhez hozzáadtam 5 darab friss körömvirágot, 2 gesztenyét (hajastól-belestől), gesztenyefa kérget, egy evőkanál friss feketenadály gyökeret, egy evőkanál cickafarkkóró virágot, egy evőkanál apróbojtorján föld feletti részét és 5 darab ginkgo biloba levelet, ezt egy üvegkantába tettem, és erre öntöttem az etil alkoholt, hagytam 24 órát, de kevertem. Ezt a macerátumot főztem, egy hétig krémalapba tároltam 250 g olíva olaj, 200 g megolvasztott vaj és 50 g méhviasz. De a méhviaszt a végén adtam hozzá az olvadékhoz, miután leszűrtem a gyógynövényeket. Így egy komplex krémet kaptunk ami kezeli az összes vénás betegségeket, ami meg van ebbe a műben említve. Ez natúr kenőcs, nem tartalmaz vegyi anyagot. Van aki nem ajánlja, hogy bemasszírozzuk a kenőcsöt.

Egy másik kenőcs készítési mód: jól felaprított gesztenye belet, haj nélkül főzzünk bármilyen zsiradékba, egyenlő arányt használunk. Vékony rétegbe bekenjük a beteg test részt.

Hagyományos régi recept, kenőcs készítése: addig főzzük a vadgesztenyét ameddig összelehet könnyen törni, és egy pasztát lehet készíteni, ezt a pasztát összekeverjük bármilyen féle zsiradékkal, egyenlő arányú gesztenye pürét egyenlő mennyiségű zsírral keverünk össze, ameddig egy homogén keveréket kapunk.
Hidegen tároljuk a készítményt. Sebek, égések fagyások bőrberepedést kezelhetünk evvel a kenőccsel.

Gesztenye folyékony, lágy kivonat készítése: gőzfürdőn főzünk 100 ml vadgesztenye tinktúrát ameddig egy harmadára csökken a főzet 25-30 ml (marad) folyékony kivonatot kapunk. 

Folyékony lágy gesztenye kivonatból kenőcs készítés: a felmelegített zsiradékba (vaj, disznózsír, szárnyas állat zsiradéka, szilárd pálma olaj) keverjük a gesztenye folyékony lágy kivonatot, amikor főni kezd a készítmény le vesszük a tűzről, jól összekeverjük mielőtt megszilárdulna üvegcsébe töltjük. Kihűlés után a hűtőszekrényben tároljuk. Aranyér, furunkulus, sebek és égések kezelésére jó.


Vadgesztenye folyékony lágy kivonatot úgy készítsük mint a folyékony kivonatot, csak tovább hagyjuk lefőni a tinktúrát, egész egy ötöd részig. Így 100 ml tinktúrából lesz (marad) 20 ml folyékony lágy kivonat.

Vadgesztenye gél készítése:
Egy serpenyőben oldjunk fel 3 tasak növényi zselatint szintén 150 ml vízben. Habverővel folyamatosan kevergessük, mikor elkezd sűrűsödni, apránként öntsük hozzá a 150 ml vadgesztenye tinktúrát és 5 csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrűsítettük, vegyük le a tűzről és töltsük sterilizált üvegbe. Ezután már nincs más dolgunk, mint próbát készíteni a bőrön, ugyanis a vadgesztenye irritálhatja a bőrünket. Ha a 24 órás bőrpróba során nem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken, naponta kétszer bemasszírozva. A krémet 3 hónapon belül használjuk el.

A tinktúra elkészítéséhez kb. 20 db. vadgesztenyére van szükség és 500 ml vodkára, vagy valamilyen tiszta szeszre. Keverjük össze az apróra vágott gesztenyét a vodkával, és bot mixerrel keverjük sima állagúra. Ezután töltsük üvegbe és kb. 15-20 napig tartsuk hűvös, sötét helyen.
Minden nap rázzuk fel a keveréket. Ezt a keveréket kizárólag a vadgesztenyés gélhez használjuk, semmi másra nem alkalmas! Belsőleg eszünkbe se jusson alkalmazni!

Gyógyszertárban készített kenőcs: 100 ml gesztenye tinktúra, 100 g vízmentes lanolin és 20 g vazelin. Az összetevőket bele helyezzük egy edénybe, és enyhe tűzőn melegítsük, addig kavargatjuk ameddig egy homogén készítményt kapunk, hűtőszekrényben tároljuk a kenőcsöt. 1-2- szer naponta be kenjük a beteg bőr felületét. Gyulladást csökkentő, érzéstelenítő (fájdalom csillapító).
Visszértágulat kezelésére ajánlott.

Ha más gyógynövényeket adunk a gesztenye készítményekhez, akkor növeljük a gyógyászati hatásukat (a kenőcsnek). Ha gesztenye tinktúrából és hamamelis (Hamamelis virginiana) tinktúrából készítünk kenőcsöt. Aranyeret kezel. Mindenféle érbántalom kezelésére javallt: visszér, nehéz lábérzet, aranyér, rosacea (piros arcúság), seprűvéna, értágulat.

Ha vadgesztenye és piros szőlő tinktúrából készítünk kenőcsöt ez is meggyógyítja a visszeret.

A lábszárgörcs megszűnik (ami éjjel jelentkezik, rossz vérkeringés miatt áll be) ha lefekvés előtt 20-40 csepp gesztenye tinktúrát veszünk be.


MÁS KÉSZÍTMÉNYEK

Tinktúra és Pép: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Ha pépet szeretnénk pakoláshoz, akkor 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.


Borogatás-pakolás készítése gesztenye folyékony kivonatból: a gesztenye folyékony kivonatot összekeverjük agyaggal, hogy egy vékony pasztát kapjunk. Ezt a pasztát fel kenjük vékony rétegben egy darab gézre, ezt a pakolást fel helyezzük a beteg testfelületre, de ne kössük rá nagyon szorosan, és 30
percig hagyjuk fent a pakolást. Ez visszér fekély okozta fájdalmat szüntet, fagyásra, törésre, rándulásra javallt.Vadgesztenye por: a jól megszárított gesztenyét össze zúzzuk és megőröljük kávédarálón, így egy finom port kapunk. Üvegedénybe tároljuk sötét színű üvegbe, sötét helyen. Minden nap reggel beveszünk egy evőkanál port, éhgyomorra. A port legalább 3 percig a nyelvünk alatt tartjuk és utána nyeljük le kevés vízzel . Egy hónapos kúra után eloszlik-kiürül a felgyülemlett víz a szervezetben, elmúlik a hasvízkór meg szűnik a
prosztata megnagyobbodása (adenoma), fejfájást szüntet, szédülést és meg szünteti a nehéz felfújódott "megdagadt láb"-érzetet.

Vadgesztenye szirup készítése: 500 ml vadgesztenye főzetet összefőzünk 500 g cukorral vagy 500 g mézzel. Addig melegítsük a készítményt ameddig feloldódik a cukor, egy homogén keveréket (szirupot) kapunk. Ami után lehűlt steril üvegekbe töltjük. 5 ml (1 kávéskanál) szirupot ajánlatos be venni háromszor naponta gyerekeknek, felnőtteknek dupla adag ajánlott. Izomerősítő, vérszegény és gyenge koncentráló képességgel rendelkező gyerekeknek ajánlott. Lásd! a vadgesztenye főzet készítése le van itt írva.

Vadgesztenye lágy kivonatából kúp készítése:

Rp. 0,03 g Vadgesztenye lágy kivonat

0,03 g Nadragulya lágy kivonat

0,05 g Kakaó vaj

A kivonatokat bele keverjük a kakaó vajba, ha szükséges megolvasszuk a kakaó vajat. És kézzel kúpokat készítünk. Vagy ha megolvasszuk akkor formákba önthetjük. 1 - 2 kúpot helyezünk fel naponta , aranyér kezelésre ajánlatos.


Vadgesztenye meg nadragulya lágy kivonat készítése: 6 evőkanál tinktúrát egy lapos tányérra helyezzük (nem fedjük le), 3 napig hagyjuk elpárologni, ameddig felére csökken, 3 evőkanál lágy kivonatot kell kapjunk. Olyan lesz mind egy kenőcs. A kivonatokat külön készítsük el a megfelelő tinktúrából. Több mindenre lehet felhasználni a lágy kivonatokat.

A kozmetikában így használjuk: 5-6 gesztenye belet főzünk 15 percig, hagyjuk kihűlni. Ezt mind langyos borogatás tesszük az arcra, kétszer naponta (reggel és este), 15-20 percet hagyjuk az arcon, 2-3 héten keresztül, ez a érzékeny bőr, rosacea (piros arcúság, seprűvéna, értágulat) kezelésére jó.

Arcpakolás készítése: 4 db. friss gesztenye belet megreszelünk és egyenlő arányban vagy 2 kávéskanál mézzel összekeverjük, és felkenjük a tiszta arcra, 10 percig fent hagyjuk az arcunkon, ez nagyon zsíros arcbőrre ajánlott, ezt orvosi ziliz vagy kamilla főzettel ajánlott eltávolítani (lemosni) az arcról.

Tea: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető, de kismamáknak, májbetegeknek és gyermekeknek a fogyasztása nem ajánlott.


Vadgesztenye főzet készítése: 250 ml vízhez adunk 2 evőkanál jól felaprított meg szárított gesztenyét. Lassú tűzőn főzzük 15 percen keresztül, pótoljuk az elpárolgott vizet. Hűtőszekrényben tároljuk maximum 3 napig. 15-20 cseppet veszünk be naponta. Neuralgia és menstruációs fájdalmat szüntet, láz csökkentő.

ÖSSZEFOGLALÓ
A lábak vérkeringésének akadálytalan működése rendkívül fontos.
A vadgesztenye-kivonat, a vénák évszázados balzsama bizonyítottan kedvező a kozmetológiailag zavaró seprűvéna tágulat, ill. visszeres „nehézláb-érzés” esetén. A gyógyszerkönyvi minőségű anyagokat, természetes gyógynövény-kivonatokat tartalmazó lábszárkrém javítja a bőr hidratáltságát, könnyít a kellemetlenül sajgó, fájó, visszeres, gyenge keringésű, ödémás ún. „nehéz” lábakon.

Kiegészítő kezelésként egyaránt hatásos vénás keringési elégtelenség és hajszálérgyengeség esetén. Az újabb kutatások igazolták az eszcin - a magból kivont érszűkítő - gyulladás gátló és a vénák tónusát fokozó hatását.

A kéregben lévő eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztő képességét, és növeli ellenállásukat. A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerekhez. Magvát egyes országokban a házi állatok takarmányához adják, a magból keményítőt is készítenek.

Megjegyzés! Van aki nem ajánlja, hogy bemasszírozzuk a kenőcsöt, csak egyszerűen óvatosan kenjük be a beteg végtagot (visszeres lábat). Mert ha masszírozzuk a visszeres lábat akkor gyulladásba jöhet. Ezekre a vadgesztenye készítményekre érvényes.

Sőt mosásra is fel lehet használni. Mosáshoz kb. egy maroknyi aprítékot kell egy harisnyában, vagy zsákban a mosógépbe tenni.

Le kell pucolni a gesztenye haját, a bél jó mosáshoz.

Folyékony mosószer készítéshez a felaprított vagy ledarált gesztenyét forraljuk fel kétszeres mennyiségű vízben, és így a szaponinok kioldódnak belőle. Csak szűrjük le, és a vizet használjuk folyékony mosószerként. Ha a gesztenye meg szárad nehéz lepucolni a haját, forró vízbe tesszük, így könnyen lepucolható.

A vadgesztenyés mosószer mellé lehet használni mosószódát is.

3 megjegyzés:

 1. Már megint gazdagabb lettem...:)))))
  Köszönjük szépen.
  V

  VálaszTörlés
 2. Köszi Heni!
  Nesze neked mosódió!
  Orsi

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm, hogy közzétetted ezt a nagyon értékes információt!

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...