Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Haj, haj, haj...

A szappanos hajmosás lassan külön műfaj lesz?

Nem tudom, talán nem kéne, hisz szappannal megmosni, pont olyan mint samponnal.
A hajmosás az hajmosás.
Kicsit talán jobban oda kell figyelni az összetevőkre, mert a szappanoknál nem lehet úgy általánosítani, mint a samponnál. Ugyanis ha kőolajos samponnal mosod, akkor nagyjából mindegy, hogy a márkás, drága termék, vagy a 100 ft/5 liter árkategóriájú műanyag van szétkenve a fejeden. Az eredmény mindenképp ugyanaz. Esetleg más illatot érzel közben, fésülhető-nem fésülhető, ez még mindig a hajad alapállapotán múlik. Hisz ha fested vagy dauerolt a hajad, akkor balzsam nélkül mindenképp egy merev fénytelen valami díszeleg a búrádon, igaz?

A natúr szappanok és a festett/dauerolt haj sok esetben nem szeretik egymást. A hajfestés és dauer vegyi eljárások, megbontják és átalakítják a haj szerkezetét, ami így mind küllemében, mind reakcióiban extrém hatásokat mutat.

A hajunk az ékünk, a fejünk egyik legfőbb dísze, szeretnénk, ha mindig olyan lenne, amilyennek elképzeljük. Amit a reklámban látunk, amit a buszon láttunk valaki fején, stb.
De mindenképp figyelembe kell venni a saját adottságainkat. Lehet szuper menő egy rasta haj, vagy egy tépett rövid frizura, de nem biztos hogy jól áll. Vagy tetszhet a majdnem fehér szőke, de barnából elég nehéz összehozni, sokszor inkább répaszín lesz az eredmény.

Így aztán ha vékony szálú, kevés hajunk van, nem valószínű, hogy dúsan lobogó hajú hajreklám-nőcikké alakulunk majd egy sampontól, hiába ígéri a reklám.
Ami gyakorlatilag mindig csak agymosáson alapul. Ha azt mondom ott lesz, akkor majd te jól elhiszed. Ha a reklám azt mondja, ettől ez lesz, akkor ha már befektetted a nem kevés pénzed az adott termékbe, akkor hatását is látni véled majd.

Mondandóm lényege itt annyi, hogy tanuld meg a saját adottságaid kihasználni, ne várj el magadtól és a testedtől olyasmit, amit nem tudsz összehozni. Ne bízz csodatermékekben, mert azok nincsenek. Szemfényvesztésen alapul a világ, ne légy áldozat. Az ipar csodaáruinál mindig van egy ár, amit meg kell fizetni. Itt nem a bolti árára gondolok, hanem arra, hogy lehet, hogy nem leszel szagos egy meleg napon sem, ha alumíniumsót kensz a hónaljadra, de hogy jót nem teszel magaddal hosszú távon, az biztosra vehető.
Más példa: lehet szép a vádlid egy tűsarkútól, de mikor majd pár év múlva fáj a bütyköd, és a ferde gerinctől nem tudsz majd rendesen aludni, akkor is úgy gondolod majd hogy megérte?

A szappan tisztálkodószer.

Mikor áttérünk a vegyi tisztálkodó szerekről a natúr termékekre, akkor elsőre szinte mindig erős visszaesés tapasztalható. Az addig műanyaggal roncsolt bőr vagy haj extrémen reagálhat. A pattanás több lesz, a haj furcsa, de ki kell tartani, mert hamarosan rendeződik majd.
A gyógyszappanos (gyógynövényekkel készített natúrszappan) mosakodás vagy hajápolás mindig holisztikus szemlélettel kell párosuljon, azaz az egész embert nézni kell, nem csak a tünetét. Tudni kell miként táplálkozik, milyen környezetben él, dolgozik, szed-e valamilyen gyógyszert.
A lelki okokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, hisz egy hajhullásnak például lehet ilyen oka is. Jön valaki, hogy pattanásaim vannak, segítsünk egy szappannal. Én elkezdek kérdezni, mert alap dolgokat tudnom kell. Sőt, mikor már esetleg tudom, hogy mi okozhatja a problémát, javasolni fogok egyéb változtatásokat is, hisz csak egy szappan vagy krém nem fog hosszútávon segíteni.

Ráadásul mivel nem vagyunk egyen-kockák, nem ugyanaz a testünk igénye sem. Nekem jótékony mondjuk a csalán egy hajszappanba, lehet hogy más másképp reagál rá.
Mikor elkészítek egy szappant, mindig kipróbálom, addig másnak nem adom.
Vannak olyan dolgok, amiknél csak arra tudok hagyatkozni, amit tanultam az adott növényről. Mert nincs pattanás probléma nálunk, nincs mit meggyógyítani ilyen téren. Ettől függetlenül kipróbálom, mert éreznem kell, hogy az adott kombináció szárít vagy hidratál, milyen lesz tőle a haj, mennyire tisztít, stb.
De a mindig jelen lévő egyéni jellemzőkkel nem tudok mit kezdeni.

Egyébként a változtatásokban nem vagyunk jók. Bár egyre több ember figyel oda mit eszik és mit ken magára, de vannak olyasmik, amiket nehezen hagynak el. Például: alumíniumsós dezodorok, fluoridos fogkrém, illatos öblítés, fogamzásgátlók, hajfestés, hajrögzítés, körömlakk.
Tudom, változtatni nehéz, főleg egyszerre több mindenben. De felelősek vagyunk nem csak magunkért, hanem az általunk használt dolgok környezeti hatásaiért is. Foghatjuk a szomszédra meg a nagyiparra, hogy jobban szennyez és rombol, de ha nem kezdünk kicsiben változtatni, akkor ne is várjuk, hogy az ipar majd átáll a felelős működésre. Mert az ipar mindig az emberek vélt igényeinek kiszolgálója. Amit megveszünk, azt eladják nekünk. Ha valamire egyre többen mondanak nemet, az majd lassan eltűnik a piacról.

Vagy átalakul.
Mert elhitetik velünk, hogy a szappannak, fogkrémnek, mosogatószernek, stb. habzania kell, hogy tisztítson. Holott működik anélkül is. Nagyanyáink sima zsírszappanja sem habzott különösebben, mégis mosott. Ha SLS van a mosószappanban, akkor habzik. Akkor elhisszük, hogy jobban tisztít?
Kár, mert nem igaz.

Egyszerű példa: sima olívaszappan, némi gyógynövénnyel. A hajat megtisztítja, ápolja, de nem fog habzani. Ha kókusz olajat teszünk bele, akkor igen. De mire kell a kókusz ezen kívül? Gyakorlatilag semmire. Amit ápol a kókusz, annyit ápol az olíva is. Nincs baj a kókusszal egyébként, ha nem túl sok van egy szappanban (30% felett szárít), csak azzal a nézettel kell szakítani, hogy a hab tisztít.
A hab csak illúzió. De eladható, mert ha ráírják valamire: SLS mentes, SLAS mentes, akkor hihető lesz: jót veszünk. Az, hogy kisbetűkkel valami más rokon vegyület van feltüntetve, mint habosító tenzid, az már nem lesz feltűnő. Mert az illúziót, a kiemelt nagybetűt nézzük csak.

A felelősséget áthárítani nem lehet, az is felelős aki megveszi, nem csak az, aki eladja. Ha nem figyelsz oda arra, mit veszel, mit eszel vagy mit kensz magadra, akkor te is felelős vagy a környezet rombolásáért.
Kemény dolog ez, de mindenkire igaz, rám is. Én sem vagyok tökéletes, nem a magam kiemelése másokkal szemben az írásom lényege.

Lényeg, hogy a rendrakás EGY év hajfestés után minimum két évig tart. Aktív méregtelenítést, tisztítást igényel, de sosem lesz a haj ugyanolyan. A körömlakkozás szintén ilyen, de az izzadásgátlók aktív használata is. A májban lerakódott vegyi mérgek még több év elteltével is okozhatnak olyan kisebb-nagyobb galibákat, amikre nem is gondolnánk.

Igen, mindennél meg kell magunktól kérdezni: valóban kell-e ez nekünk? Mi a célja? Meg lehet-e oldani nélküle? Meg fogunk lepődni.

4 megjegyzés:

 1. Ahh! Jó volt olvasni, Heni! Még több inspirációt kaptam:) De azt még mindig nem tudom, hogy oldjam meg, hogy a párom extrém száraz bőrére, és a kislányoméra is tudjak házi szappant adni, vagy hogy a mosószappan szagát elfogadja a párom. Ja, a szappanokét se bírja, a natúrt. Elég nehéz így. Amikor vettem extra száraz bőrre való szappant, ők attól is kiszáradtak, egyből csörögtek. Patikai babafürdető krémet használnak. Van ennek alternatívája, vagy maradjunk egyenlőre annál?

  VálaszTörlés
 2. Sima olívát csinálnék, kókusz nélkül, 30% zsírral. Kevés levendula vagy férfinak cédrus esetleg bergamott illattal. Mehet bele mondjuk 2 evőkanál étkezési keserű kakaó, jó az illata, és jó a száraz bőrre. Kakaós szappan bergamott illattal, tuti pasis.

  VálaszTörlés
 3. Pont 2 hete kaptam a nagymamámtól zsírszappant, most találta meg a padláson, még nagyapám fözette, legalább 40 éves darabok...viszont úgy mostnak, mint az álom!!! Nem habzik, nem illatos, de két pillanat alatt kiveszi a babaruhákból is a kakinyomot.

  Az átállás amúgy tényleg nem egyszerü, föleg azért, amit Te is írtál, Heni: az emberek bedölnek az illúziónak, elhiszik, mert el akarják hinni, hogy pl.öblítö nélkül nem élet az élet. Nekem a gyomrom forog a mü-illatú ruháktól, a kisfiam nem tud aludni, ha mondjuk apárnahuzatán, takaróján érzi, a Páromnak meg belobban az ekcémája ( mondjuk ö mégpróbál meggyözni,hogy áááá, az nem is attól van). Szerintem bárki bármit mond, a legjobb illata a szabad levegön, napsütésben szárított ruhának van ( ezerszer jobb, mint a Silan és társai).

  VálaszTörlés
 4. Arra a szappanra kiváncsi lennék, de mondjuk nem lep meg hogy mos. Pedig mikor a szappankalkulátort használjuk, a zsírszappan tisztító hatása nulla értékű :)
  Holott folttisztítónak használom én is, minden csodaszer nélkül.

  Az öblítő egy szóval undorító. Ruhán, bőrön, lakásban, mindenhol. Főleg: férfiakon ezek a mű-virágillatok.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...