Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Szappantervek, haj problémák

A szappanok megtervezése és az előkészületek több időbe telnek, mint maga a szappan megkreálása, összerakása.

Van az adott probléma.
Először utánanézünk mi okozhatja, mik a gyógymódjai, lehet-e külsőleg hatékonyan kezelni, illetve hogyan lehet. Majd a lényeg, hogy mely gyógynövények, egyéb alternatív gyógyító és ápoló szerek segíthetnek az adott problémán.

Itt jön az, hogy egy szappan sem feltétlen csak egy általános mosakodószer ami illatos, habos és színes. Amiben gyógynövény van, az bizony gyógyhatású. Külsőleg jelentkező problémák tüneteinek ápolására, illetve a betegségek és bajok legfőbb kiváltó oka: a lélek betegségeinek kiegészítő kezelésére alkalmasak.
Ez utóbbi kezelés leginkább az illóolajok révén történik.
Ne tévesszen meg senkit: nem csak kis üvegcsékben juthatunk illóolajokhoz, hanem a növények is kieresztik leforrázáskor, áztatáskor őket. Nem annyira erős az illatuk, hisz csak kis százalékban vannak jelen mondjuk egy pohár teában, de amikor isszuk, akkor a meleg gőzzel belélegezzük és kifejtheti pozitív hatását.

Emellett mosakodás közben a bőrön át felszívódnak, a szappannal való dörgölés következtében felszabaduló illatok a levegővel is keverednek, így némi illóolaj az orron át is bejut.

Visszatérve a tervekhez.
Tudnunk kell, mely növény mire és milyen módon hat. Aki erre adja a fejét, annak bizony sok-sok élvezetes tanulásban lesz része. Aki pedig nem élvezi ezt a részt, a tanulást, azt inkább hagyjuk.

Írásom második fele a száraz haj problémák kezeléséről szól.
A szappanom, amit ma fogok készíteni, a következő írásom anyaga lesz, így annak összetevőit most nem elemezném.
Amivel viszont foglalkoznék, az a hajmosás előtti és utáni hajápolás.

Dauerolt, festett haj.

Erősen igénybe vett, esetenként alaposan kiszáradt, töredezett végű haj.
Kaptam egy receptet, illetve lehetséges megoldást. Kicsit dolgozni kell vele, és a szaga sem jó, de egyszer kell megcsinálni, és működni fog.

Az égett, törött és száraz-söprűs hajat mosás előtt bekenjük 1 dl csukamáj olajjal (patika). Zacskó+törölköző dunsztba tekerve eltöltünk így 4-5 órát. Majd a dunszt leszedése után kevés sampon oszlatunk el az olajos hajon, hogy a víz ne kösse rá az olajat.
Majd rendesen, vízzel és samponnal (szappannal) hajat mosunk. Lehet, hogy 3-4 mosás is kell majd a szag eltüntetésére. Ha a jól eloszlatott hajmosószert a hajon hatni hagyjuk 5-10 percet, akkor lesz ideje fellazítani az olajat.

Ha pedig végképp "illatozunk", akkor egy tojásos hajmosás segíteni fog.
Hajhossztól függően 2-3 tojássárgáját elkeverünk 1 kiskanál szódabikarbónával, és ezt oszlatjuk el a hajon. A sárgája megköt rengeteg zsiradékot (majonéz effektus), a szódabikarbóna pedig szagelszívó hatású.
10 perc a hatóideje, ha letelt, akkor alaposan masszírozva a fejbőrt lemossuk.


Bonyolultnak tűnhet, sőt macerásnak is, de a dauert/festést is vállaltad, ugye?
Képzeljük el, hogy a csontjainkat kéne hullámosra alakítani, mert divat lenne.
Azt hiszem jó, hogy a hajban nincsenek érző idegek...

De tükör van, kezünk van, és amit látunk + érzünk, az nem mindig tetszetős, ritkán hasonlít a magazinok divatfotóira. A dauert sokszor követi megbánás, és aki kicsit tudatos, az a festéssel is így van. Erős méreg mindkettő, sejtgyilkos cuccok, amik bizony lerakódnak a májban, károsítják a kiválasztószerveinket.
Az őszülést is lehet vállalni, méltósággal kezelni. Illetve természetes módon segíteni a "problémán".
Szőke, szőkés haj esetén az erős diólevél főzet egy kis kávéval elkeverve segíthet. Persze rendszeres használat szükséges.
Sötét hajon pedig a henna, esetleg indigóval elkeverve. Szép vörös, vöröses barna, gesztenyebarna árnyalatokat lehet elérni különböző trükkökkel.
Nem vagyok henna szakértő, de rengeteg anyag van róla a neten, érdemes kutatni.
Ami megjegyzendő: természetes és vegymentes módon nem, lehet világosabbra színezni.

Ha festett, dauerolt a hajunk, és száraz, a fejbőr viszont zsíros, az a kompenzáció.
A túl száraz vegyileg megbontott hajat a fejbőr próbálja visszazsírosítani, a test próbálja megoldani amit elrontottunk.

A zsíros haj esetében is figyelni kell a haj és fejbőr kompenzáló viselkedésére. Azaz ha túlszárítjuk, fokozott zsírtermelésre ösztönözzük. Összeállítok egy szappant, amiben van diólevél és csalán, amik a hajnövekedést serkentik, a hullást csökkentik, viszont zsírosítanak. Ehhez teszek kis fűzfakérget, ami főképp a korpára, gombás fejbőrelváltozásokra jó, és erősen szárít. Plusz zsályát, ami normalizálja a faggyúműködést, a fejbőrön is. Mindent kompenzáltam, jó szappan lett.
Ehhez a recepthez raktam most bojtorján gyökeret, és nyírfalevelet. Ezt fogom ma elkészíteni, és egy száraz hajra való csodát is, sok aludttejjel és sörrel.

Amit még fontosnak tartok, az a folyadékbevitel (3-4 liter tiszta víz/nap) és a hajszárítás kérdése.
A hajszárító sose legyen forró, és ne tegyük közel a hajhoz.
A legjobb egyáltalán nem szárítani, de értem, hogy vannak helyzetek, mikor muszáj. Akkor langyosra, kis fokozatra állítva és messziről használjuk.

Tudom, soknak tűnhet ez a rengeteg ellenjavallat és jó tanács, de én is sokat hallottam a problémákról, amiknek mindig az az eredendő, hogy szebb akar lenni az illető, lehetőleg már tegnap.

Az eredmény pedig az, hogy az illető talán szebb lesz egy gyorsan összedobott megoldástól, valamilyen szinten jobban megfelel egy belső képnek, amit a külvilág hatására hozott létre, de amivel létrehoz egy új problémát, mert mérgekkel pakolta meg a haján át a testét, és a test visszadobta neki a labdát.

Ne feledjük, a méreg lehet egy gyógyszer rendszeres szedése, lehet idegállapot is, környezeti ártalom, bármi. A lényeg, hogy vegyszerekkel nem lehet rendbe hozni, mindig vissza kell menni a probléma gyökeréig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...