Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Habzás

A jó szappan habzik. A mosogatószer habzik. A fogkrém habzik.
Ez mind kell.
De miért is?
Mert így látványos, mert elhisszük, hogy ettől tisztít.
Nézzük meg egy szappanterv kikalkulált eredményeit.
 A 100% zsírszappan a kalkulátor szerint se nem habzik, se nem tisztít.
Így készítem a mosószappan, csak zsírból.
Folttisztításra használom, zoknikat sikálok vele, és mosószert készítek belőle. Sok-sok hónapja ezzel mosok, ez a mosószerem alapja.
Pedig tényleg nulla mindkét eredménye a kalkulátorban.

Holott nagyanyáink is zsírszappannal mostak, ami tényleg nem habzik túlzottan, de azért nem nulla a habzása. Azért ha van egy nem-sima felület amihez dörgöljük, akkor némi hab képződik.

Mint a hajmosásnál.
A héten hajat mostam a borszappannal, mert jó az illata. Nincs benne habosító kókuszolaj, csak olíva, zsír, és méhviasz. Semmi habzás a kalkulátor szerint, mégis: a hajamon a második mosásnál szépen felhabosodott, sőt, szép nagy hab képződött. A hajam pedig igazán jó állagú lett, úgy lett lágy és puha, hogy emellett nincs túl lágyítva, nincs feltöltődve.

Persze, mikor erősen habzik egy szappan, akkor jobban elhisszük: most igazán tiszták és szagmentesek leszünk. De nem ez a lényeg. Hanem összességében az, hogy valami dörzsölőfelületre kenjük azt a mosakodószert, amivel tisztálkodunk. Ami pedig ott képződik, azzal a "koszos" felületeinket tisztává varázsoljuk.

Másik példa a kávészappan.
Szappanöntésnél az anyag végéből szoktam némelykor kávés szappant készíteni, sima őrölt, főzetlen kávét beletenni. Ez a folt és szageltávolító a bőrnek.
Tehát: koszos talpak, zöldségek által összefogott kézbőr, hagymaszagú kéz, babásoknál előforduló kakaszagú bőrfelületek, filces-tintás kezecskék, stb.
Pedig se nem habzik, és tisztító hatása sincs elvileg.

Amúgy próbálja ki aki nem hiszi: tiszta zsírszappant vagy olívaszappant, amiben semmi habosító olaj nincsen reszeljen le, kétszeres meleg vízzel keverjen el, és ha a szappan feloldódott, alaposan rázza össze. Habos lesz, még mosogatni is lehet vele.

Bár én mosogatáshoz kis kávézaccal elkeverve használom, úgy van egy kímélő dörzshatása is, és jobban viszi a szagokat az edényekről, poharakból.

Az írás lényege, hogy nem minden az elmélet, próbálgatni kell és a saját módszereinknek, eredményeinknek hinni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...