Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Hajnövesztés, hajhullás megállítása

A haj ritkulása vagy a jelentős hajhullás sokkoló dolog, nőknek-férfiaknak egyaránt. 
Ne taglaljuk most az okokat, mert egyrészt nagyon sokféle lehet, másrészt nem mindenkit érdekel. Ez persze hibás hozzáállás, de embereket megváltoztatni nehéz. A megoldást akarjuk, lehetőleg valami könnyedén elkészíthető, nem túl drágán megvehető, és egyszerűen használható készítmény formájában. 
Mit tagadjuk? 
Ilyenek vagyunk, no persze tisztelet a kivételnek.

A hajhullást a fejbőr nem megfelelő vérellátása, tápanyaghiánya is okozhatja. Ez a külső fizikai ok, ezen a legkönnyebb segíteni. A fejbőr vérellátását kell serkenteni, például különféle gyógynövényes tinktúrák alapos bemasszírozásával, megfelelő hajmosó készítmények, natúr gyógyszappanok használatával. Mert a vegyszeres hajmosást (pl. samponok, balzsamok) el kell felejteni. A kőolaj származékokat, műanyag adalékokat tartalmazó hajmosószerek lerakódnak a fejbőrön is, elzárva a hajhagymákat az életet adó oxigéntől.
De ha a hajhullással szeretnél leszámolni, akkor vedd figyelembe, hogy nem egyik napról a másikra oldódik majd meg a probléma. A fejbőr lassan reagál, így akár két hónap is eltelhet a kezelés megkezdése után, amíg megáll a hajhullás, és akár négy hónap is, mire az új hajszálak nőni kezdenek. 
  Készíts otthon hajápoló-hajnövesztő tinktúrát, és ápold vele a fejbőrödet. Kezdetben a főzetet minden hajmosásnál alkalmazd, alaposan a fejbőrbe masszírozva azt. Ha a hajhullás megállt, akkor elég kéthetente egyszer használni a tinktúrát.
Tinktúra: az adott gyógynövény alkoholos kivonata. Egy lezárható üveget lazán megtöltünk a gyógynövénnyel, majd felöntjük 35-40%-os házi gyümölcspálinkával, jó minőségű vodkával. Lehet persze gyógyszertári alkohol is, de gondolkodjunk: az az alkohol az etilalkohol, nem a barátunk és nagyon drága. Drágább litere, mint a minőségi vodkának. A házi pálinka pedig még a vodkánál is olcsóbb.
Az üveget lezárjuk (az alkohol párolog!), és két hétig meleg helyen tartva érleljük (radiátor, kályha közelében). Naponta felrázzuk, hogy jobban kioldódjon a hatóanyag. Két hét után leszűrjük, sötét üvegben, sötétebb helyen tároljuk.
Hajhullás ellen:
csalánlevél, csalángyökér tinktúra, esetleg nyírfalevél tinktúra
Hajnövesztés ritkulás, foltos kopaszság esetén: 
bojtorjángyökér tinktúra
Zsíros korpa ellen:
egy marék csalángyökeret (kb. 50 gr) 1 liter vízben felforralunk, 10 percig forraljuk. Megvárjuk míg lehűl, üvegbe töltjük a növénnyel együtt, és felöntjük 1 dl házi pálinkával vagy vodkával. Az eljárás ugyanaz mint a sima alkoholos tinktúránál, két hétig meleg helyen tartva naponta felrázzuk, majd leszűrve, sötét helyen tároljuk.
A tömény tinktúrákat akár a hajmosó, hajöblítő szerbe is keverhetjük erősítésképp, de itt inkább a tojással hajat mosókra gondolok. Mert a samponok általában habosító tenzidekkel dúsítottak, ezért bojkottálnám őket, a szappanba pedig reszelés-olvasztás nélkül nehéz lenne ilyesmit 
keverni, de ez a kemény szappan folyósítása hajmosáshoz jó ötlet ám!
Azt hiszem, a legegyszerűbb a tinktúrát közvetlen hajmosás után a nagyjából megszárított haj tövére fújni egy pumpás flakonból, esetleg vattapamaccsal bekenegetni, utána alaposan átmasszírozni a hajtöveket.

Hajnövesztő keverék

Hozzávalók:

  • 5 teáskanál nyírfalevél
  • 5 teáskanál csalánlevél
  • 5 teáskanál porított bojtorjángyökér
  • 2 teáskanál levendulavirág
  • 5 teáskanál fűzfakéreg
  • 5 teáskanál kamillavirág
A szárított gyógynövényeket keverjük össze, és egy liter vízzel forrázzuk le. Majd hagyjuk állni legalább 20 percet, hogy kihűljön. Ezzel a főzettel masszírozzuk át a fejbőrt hajmosás után. Egy héten legalább  kétszer használjuk a főzetet, amit 10 csepp illóolajjal (pl. levendula, teafa, rozmaring) tehetünk tartósabbá, és befőttes üvegben tárolhatunk a fürdő polcán vagy a hűtőben.

Azért a végére összeszednék pár lehetséges okot is, melyek a haj problémáinak okozói lehetnek:
 
- stressz
- hormonális problémák, fogamzásgátlók szedése, egyéb hormonkészítmények szedése
- a májműködés zavara, melyet okozhat például bármilyen gyógyszer rendszeres szedése
- vesebetegség, veseelégtelenség
- rossz fogak
- bármilyen gyulladás a szervezetben, a góckutatás és vérkép ezért is fontos!
- cukorbetegség, diabétesz
- állandó sapka, sisak viselete
- napfény, levegő hiánya a fejbőrnek
- változókor-nem csak a nőknél
- hajfestékek, hajrögzítők, vegyszert tartalmazó samponok rendszeres használata
- terhesség, szülés, szoptatás miatti vitamin és ásványi anyag hiány
- városi életmód, szmogos környezet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...