Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Mítoszok

 
          Az első a kókuszolaj. Amit a habzás növelésére használunk a szappanokban, más miatt nem igazán. Mivel szárít is, drága is, nem teszünk 30%-nál többet.
          De az ember próbálkozik, lentebb viszi azt a 30%-ot, marad a 10%, és a szappan még mindig habzik.
Én mondjuk mindent minimalizálok, mindennél igyekszem kitapasztalni: mennyi a legkisebb mennyiség, amivel még jó, ehető-iható, stb.
          Van akit még így is szárít, készítek extra száraz hajra és bőrre is szappant, szépen kihagyom a kókuszt. Majd a szappan próbájánál rádöbbenek: habzik az is.
          Készült itt már zsír-olívaolaj fele-fele arányú keverékéből is szappan ami csodásan habzott, vagy a legutóbbi olíva-zsír-napraforgóolaj-pálmazsír keverékéből készült darab, ami szintén jó habzásúnak mondható.

Akkor letudtuk a kókuszolajat, a habzó mítosza megdőlt számomra.

         Már szappanozok egy ideje, de a pálmazsír most került be a köreimbe. Nem jött szembe eddig, nem igazán kerestem, nem érdekelt. Én sertészsírt használok a szappanok keménységének növelésére, és ha jól belegondolunk: az emberi zsírszövethez ez hasonlít leginkább, nem rossz az a bőrnek sem.
         Attól az állatvédőtől pedig kérdem én, aki emiatt nem használ sertészsírt: a repcemezők hány őzet és szarvast ölnek meg? Vagy kecskét? Hány olyan állat van, akinek nem mérgező a repce?
         A vegákat megértem, oké: idegenkedik a zsírtól. De a növény sem akar meghalni. A fa amivel tüzelek sem akart még kivágódni, nem magától esett a favágó lába elé.
Sőt: a gázfűtés és egyéb alternatíva is környezetszennyező, csak nem olyan látványosan. Passzív házra pedig nem telik sajnos.

Még egy mítoszcsoportnak vége.

      Sok szappanos oldalon láttam régen: ne használjunk pálmazsírt, védjük a Földet, az orángutánok lakhelyét. A kókuszültetvények, olajfa ligetek, stb. vajon mi elől veszik el a helyet?
Azt hiszem az aki így gondolkodik, annak meg kellene maradni a műanyag szappanoknál, a kőolajnál, mert az semmilyen élőlénytől nem "veszi el" a helyet, az életteret.
      Van ám még kérdés: az eukaliptuszt, ahelyett hogy illóolajat készítenek belőle, miért nem hagyják meg a koaláknak? A bambuszrügyet miért nem hagyják kifejlődni a pandáknak?
Miért prostituálnak orángutánokat Indonéziában? Ez azért szerintem sokkal de sokkal gusztustalanabb, és nagyobb probléma-mint ahogy az is: nem a szappan ipar (kisipar) használja el a sok pálmazsírt, hanem a sütőipar.


A zeolitbányászás, amiből a kalgon is van, vajon mikorra tünteti el Tokaj hegyalját?

Satöbbi, satöbbi.
Mítoszok, mire is van szükségünk, mit kell enni, venni, magunkra kenni.
Mítoszok, amiknek vagy bedőlünk vagy nem.

Van szappanhab kókuszolaj nélkül, van élet parfüm és kokkolino nélkül, van mosás kalgon nélkül.

7 megjegyzés:

 1. Annyira, de annyira igazad van! Köszönöm, hogy ezt ilyen szépen összefoglalva leírtad helyettem is! :) Egyre jobban szeretem a blogod, ahogy "telik fel tudással"...

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Teljesen igazad van. Időnként (sőt egyre gyakrabban átesünk a ló túlsó oldalára)a környezetvédelem, állatvédelem dolgában. Mintha kezdenénk elveszteni a józan eszünket, a józan parasztit... Olyat eszünk, ami nem tápláléknak való, hogy "óvjuk", ami tápláléknak való, amit azért tartunk.

  VálaszTörlés
 4. Így van minden, ahogy mondod. Annyit tennék még hozzá, hogy a környezetvédelem ma már sokszor üzleti érdekeket szolgál, úgymint "ne azt a terméket vedd meg, hanem a másikat (drágábban), mert akkor húúú, de környezettudatos ember vagy!". A pálmazsírral az a legviccesebb (vagy legszomorúbb?), hogy valójában azóta nőtt óriásira a kereslet iránta, amióta biodízelként kezdték használni...

  Omar Anyu

  VálaszTörlés
 5. Igen, igazad van! Ha egyszer mindenki pusztítja a természetes környezetet,miért kéne pont nekünk odafigyelni erre? Csak az nem pusztítja, aki nem vesz levegőt, nem igaz?!

  VálaszTörlés
 6. De oda kell figyelni, csak a hülyeségeket nem kell megenni :)

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...