Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Hamusár

Ez történik olyankor, ha állandóan felugrálok az írás mellől, ha mindenféle egyéb feladat miatt ki-be kapcsolom a gépet. Elfeledkezem egy fontos dologról, hogy hová is tegyük a leszűrt hamulúgból visszamaradt sarat. De ilyen az élet itt, mégiscsak öt gyereknek ugrálok egész nap.

A nagyját persze kidobjuk, nálunk megy az erdőbe, fák tövébe. Tele van ásványi anyagokkal, trágya helyett is megteszi. A fák, bokrok nem fognak panaszkodni.

De egy-egy befőttes üveggel érdemes elrakni takarításhoz, mert igazán problémás helyekre jó szolgálatot tehet. Pl. nyers fa felületeket szépen zsírtalanít, felújít, mintha megcsiszoltuk volna. Vagy az odaégett szennyeződések a tűzhelyen, kályhaajtó, sparhelt főzőlap tisztán tartása, stb. Vagy kályhacsövek lemosása, wc sikálás. De használtuk már fehér műanyag felületen is, mikor a bébi alkoholos filccel kidekorálta, és semmi nem hozta le.
Ez most nem túl hosszú írás, csak egy kiegészítés :)

6 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban a bográcsot, grillrácsot sikáltuk el a maradék hamuval. Disznóvágás utáni mosogatásra is volt félretéve Lekvárfőzés után, csak ez vitte le a lesült lekvárt a fazék aljáról. Egyik, ha nem a legjobb tisztítószer. Olcsó, környzetbarát. A hamusár a legjobb súrolószer. Még legalább kétszer felöntöm meleg vizzel, mielőtt kiöntöm a fenyők alá. Az így kiázott hamulúg is kiválóan tisztít. Pici vodkával kiváló ablakpucoló szer. Garantáltan csíkmentesen tisztít.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. A sparhelt sütőfelületéről a zsírt is úgy mosom le, hogy a vizes szivacsot a hamutartójába mártom. De a kályha külsejére is tökéletes. Ezt a vodkásat köszi :)

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...