Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Gondolatok a mosogatószerről

Ki gondolná mennyi izgalom lehet ebben a témában, ugye?
A magunk gyártotta és működő BÁRMI ilyen lehet. Így lelhetünk izgalmat a kötött zokniban, a horgolt sálban, a patchwork takaróban, szappangyártásban. Valamit megoldottunk, felhasználtunk kidobásra szánt anyagokat, kiváltottunk egy bőr és egészségkárosító tisztálkodó vagy tisztítószert.

A mosogatószer nem sokban különbözik a mosógélünktől. De abban mégis, hogy bátran fel lehet használni a maradék, mosakodásra már nem alkalmas háziszappanokat, a tejtartalmúakat is tartósítani fogja a hamulúg. Sőt, kézápolóvá is varázsolhatjuk, egyszerű gyógynövény főzettel. Azaz a hamulúg mellé nem sima csapvizet rakunk, hanem zsurló, kamilla, körömvirág, levendula főzetet, vagy bármilyen nekünk tetsző gyógynövényt, keveréket.

A mosogatószernél nem számít, milyen színű, nem fogja szürkíteni a fehér tányérokat. Sűrű legyen, habzó legyen, vigye le a zsírt és a koszt. Nem elhanyagolandó az sem, hogy lebomló, környezetbarát legyen, ami egyben bőrbarát is. Erre pedig tökéletesen jó a szappan-hamulúg alapú mosogatószer.

Tudjátok sokat gondolkodtam azon, vajon miért gondolják azt, hogy a hamu felhasználása igénytelen? Hisz ez egy szemét, a koszból készítünk mosószert? Akkor igénytelenek vagyunk? Mosóport venni igényesebb?
Nos, nem hinném. Szerintem pont ez nevezhető egyfajta igényességnek, hogy nem használunk bármilyen műanyag és vegyszer tartalmú mosóport, nem öblítünk idegméreggel, és a többi. A környezet védelme pedig igenis ezen az egyéni szinten kezdődik.
Mi, a mai kor emberei is a jövő nemzedékét neveljük, nekik adunk át egyfajta tudást, értékrendet. Ki-ki nézzen szét, mit is fog a gyereke átvenni, majdan tovább adni. Nem mindegy.
3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez az írásod, teljesen igazad van! Megyek is főzni ez adag mosógélt, mert már napok óta csak beöntöm a mosószódát és szappant a gépbe:)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon szeretném kipróbálni mosogatáshoz, de mivel városban élek tömbházban, hamulúgot nem tudok szerezni. Van valami ötleted, hogyan készíthetem el? Mosógélem van, rendszeresen csinálok. Előre is köszönöm a segítséged! :)

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...