Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Illóolaj nélküli, kímélő orrkenőcs

Vajas kekszet készítettem, amihez a levendulát kisütöttem a vajban-zsírban. Ettől szuper levendula aromája lett a keksznek, de a virágok nincsenek benne. Az ugyanis némelyeknek zavaró lehet.
Ennek kapcsán gondoltam ki ezt az orrkencét, amit igazán nem nagy dolog elkészíteni, nem kell hozzá illóolaj készlet, sőt egyáltalán nem kell illóolajat venni. Így az is használhatja, ki idegenkedik az illóolajok használatától, főképp pici babák esetében.
A zsiradékban sincs semmi beszerezhetetlen, azt gondolom teavaj minden kis faluban fellelhető, nem kell a netről rendelni, nem zsír amitől páran szintén idegenkednek.

5 deka felmelegített teavajban 5-10 percig alaplángon sütünk 1-1 csipet levendulavirágot és mentalevelet-szárított is tökéletes. Vigyázva, tényleg alaplángon, mert könnyen kiszárad, megéghet.

Mikor megvan, 24 óra állás után újramelegítjük, leszűrjük, és tégelybe töltjük. Hűtőben tartsuk, és szerintem egyszerre ne készítsünk túl sokat. Egyébként úgy gondolom, normál szobahőn 1-2 hétig elvan, az 5 deka nem is tart tovább-főképp pelenkásoknál popsikrém esetén.
Mert ezzel a módszerrel kamillás popsikrémet is gyárthatunk teavajból, vagy menta nélküli levendulásat, netán körömvirágosat.

Aki pedig minden állati eredetű anyagtól idegenkedik, netán tejérzékeny, annak marad a sheavaj vagy kakaóvaj, ami szintén szépen használható így. A kakaóvajnál mondjuk célszerű kevés folyékony olajjal hígítani, mert nagyon kemény tud lenni.

Próbaképp kentem az orrom alá, és nincs vajszaga, nincs avas szaga, egyszerű gyenge levendula illata van. A menta színét vette át, kissé zöldes árnyalatú.
Azt mondom: kencekészítésre minden háztartás, és minden ember alkalmas. Ha van kedve hozzá, és érdekli mit ken magára és gyermekére.
A kenőcsbe lehet egy pici csipet cinket keverni, vízlepergető és gyógyító hatású.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...