Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Akarsz-e változtatni?

Tömény téma, sok van benne azt gondolom.

Megkeresnek az emberek a problémáikkal, amiket feltehetően már tapasztaltam, tudnék-e rá megoldást.
Akkor elsőnek keressük meg az okokat.
Miután mindennek alaposan utánanéztem, levezetem mik is a lehetséges okok, hogy lehetne változtatni, miként kellene megoldani. Sajnos a bőr és a hajas fejbőr tüneteiért legtöbbször belül kell a ludast keresni, felszívódási problémák, a bélflóra állapota, a korábban szedett gyógyszerek okozta kisebb máj és vese problémák, lelki tünetek, amiért kissé mélyebbre kellene nyúlni, satöbbi.

Amint erre a terepre tévedünk, sokszor jön a bezárkózás. A probléma semmibe vétele, hisz amiről nem tudunk, az nincs. Ez természetes emberi reakció.

A legtöbb esetben kiderül, hogy csak néhány dologban hajlandóak változtatni az emberek, a nagyobb volumenű dolgok szükségessége esetén inkább a probléma elkendőzése zajlik le, és az elvárás az, hogy maradjunk inkább a külső tünetek megoldásánál, mert az egyszerűbb és probléma-mentesebb.

Pont annyival egyszerűbb, mint a pirulát bevenni a teafőzés helyett, amivel nagyjából ugyanúgy megoldható sok betegség. Tudjátok, nem a műízű vackokról beszélek, hanem IGAZI teákról, gyógynövények főzeteiről. Amik egyébként a korai medicina alapjai voltak, elsőnek ezekből nyerték ki a hatóanyagot és készítettek szállíthatóbb, állandó hatásfokú változatot. Majd jött a szintetikus hatóanyagok használata. Amit annyira már nem szeret a testünk.

Tudom, sokkal a felírt bogyót bevenni és várni a csodát, és közben nem gondolni arra, mit kapott a máj, a gyomor, a vese. Természetesen van mikor a gyógyszerre van szükség, de sokkal ritkább esetben, mint ahogy az a köztudatban él.
Egyszerűbb az olcsó bolti tusfürdőt és sampont kritika nélkül, mit sem tudva arról, mi mindent tartalmaz. Majd ha a bőrtünet jelentkezik, elsőnek a bőrgyógyásznál szól a csengő, és ha nem segít, akkor irány el valakihez, akitől segítséget lehet kérni, azután ha tenni is kell valamit a gyógyulásért, akkor mégsem kell. Miért elegendő a külső megoldás? Miért a tünetet orvosoljuk?

Mert sok-sok régi beidegződéstől kéne megszabadulni ahhoz, hogy valódi megoldásokat találjunk. Rengeteg dolog van ami káros az egészségre, de kikerülhető, helyettesíthető. Viszont erről nagyon sokan nem is tudnak, akik pedig igen, azok közt szép számmal akad olyan, akiknek talán kényelmetlen a szokásaikat megváltoztatni. Kényelmetlenséget okoz, hogy a más-fajta tisztító, tisztálkodószerekkel esetleg több a munka. A hatás sem ugyanaz. Nem igazán van olyan kádtisztító vagy tűzhelytisztító szer, ami környezetbarát, bőrkímélő, és súrolni sem kell vele. Az ablakról is le kell pucolni a piszkot, nem ugrál le magától. Sajnos a reklámok világa a leginkább megtévesztő, de hipnotizálva bámuljuk, és elhisszük a mű-világ hazugságait?

Van amiről teljesen le kellene mondani.
Smink helyett például nincs túl sok alternatíva, körömlakk egyáltalán.
Lehet kapni jó minőségű, növényi alapú smink szereket, de annak bizony utána kell járni, és az ára is borsosabb. De ha az ember erre adja a fejét, akkor áldozatot kell hozni. Végül el lehet gondolkodni a dolgok szükségességén :)

Növényi színezőszerekkel lehet a hajszínen is változtatni, hennával egészen széles skálájú színeket lehet elővarázsolni. De világosabbra festeni részben lehet, barnát szőkíteni nem.
Az én véleményem szerint az nem ápoltság, ha valakinek műkörme vagy lakkozott körme van, nem az a szép akinek lila vagy Barbi-szőke a haja, szerintem ez az önmagával szemben igénytelen ember, akinek mindegy milyen vegyszereket ken magára. De a véleményeink eltérőek.

Sajnos az összefüggés nem mindenkinek egyértelmű, miszerint amit magunkra kenünk, az is károsíthatja a májat, vesét, sejteket. Vérkép eltéréseket okozhat, de mint mondtam, ez nem közismert orvosi tény, tehát sokaknak nem létezik. Márpedig az életben minden mindennel összefügg, minden apró változás a felszínen, hatalmasat indíthat el a mélyben. Ez hangozhat közhelynek, de csak bele kell gondolni kicsit mélyebben, rá kell nézni a világ dolgaira úgy ahogy azok vannak, nem úgy ahogy tálalják nekünk.
 
Igen. az olcsó papírzsepiből vegyszereket lélegzünk be, és jutnak a bőrbe az apró repedéseken keresztül.
Igen. A fluoridos fogkrém okozhat ekcémás tüneteket.
Igen. A gyenge minőségű, vegyi hajfestékben lévő nehézfémek simán okozhatnak pikkelysömört, ekcémát, májkárosodást, fogproblémákat.
Igen. A felvágottban, konzervben, készételben lévő nátrium glutamát okozhat durva allergiás reakciókat, elhúzódó ödémákat.
Igen. Az ilyesmiktől alaposan meggyengült immunrendszer produkálhat összetett allergiás reakciót, amely por, virágpor, állatszőr, stb. allergiában nyilvánul meg.
Igen. Az alumíniumsós hónaljstift hosszú távon okozhat mellrákot, férfiaknál is.
Igen. A hormontartalmú fogamzásgátlóktól majdan lehet hogy kihullik a haja annak, aki szedte, továbbá elhízás, szőrösödés, a hormonháztartás felborulása is képbe kerülhet. Okozhat miómákat, műsoron kívüli vérzéseket, elhúzódó vérzéseket is.

A lista nagyon hosszú. Az élet nem. Az életminőség az, ami nem mindegy.

Még hozzátenném, hogy sok olyan vélemény is van, miszerint magát mindenki úgy teszi tönkre ahogy akarja.
De mivel minden egyén számít a társadalomban, az egész, a minden ember összessége, és minden hat mindenre, így aztán nekem is van közöm mások körömlakkjához, mert az én környezetembe is bekerül majd mikor lemossa. Az öblítő átmászik az én ruhámra, ha a ruhatárban találkoznak a ruhák (a suliból öblítőszagúan jönnek haza a gyerekeim, az ovis ágynemű, amit én  mosok, az is mindig "illatozik"), köhögőrohamot kapok a gyári (olcsónak nem mindig nevezhető) parfümöktől, mások pedig fejfájást, és még sorolhatnám.

Az életben egy dolog állandó, a változás. Megvárjuk míg rákényszerülünk, vagy hajlandóak vagyunk kicsit többet tenni és feladni mint eddig?

Szóval, ki akar változtatni?

2 megjegyzés:

  1. Szeretem, ahogy összeszeded és megfogalmazod a fontos gondolatokat:) Szívemből szóltál...

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...