Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Gyógynövényes szájvíz

Időnként elkél egy kis plusz a szokásos szájápolásban.

Főképp ha van szájüregi probléma. Ami legyen akár fogíny gyulladás, szájnyálkahártya probléma (seb, fertőzések), vagy lerakódás a garatban-torokban, segíthet a jól megválasztott gyógynövényekből és illóolajokból készített szájvíz.

Alaposan kifőztem a rebarbara gyökeret, ami vérzéscsillapító, összehúzó és antibakteriális hatása miatt alkalmazható sikerrel a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásainak kezelésében.Majd a forró vízbe kevertem kakukkfüvet, ami gyulladáscsökkentõ, fertõtlenítõ, baktérium- és gombaellenes hatású gyógynövény. Oldja a légzõ- és emésztõrendszer görcseit, köhögéscsillapító, köptetõ hatású. Fõként meghûléses, hurutos légúti megbetegedése kezelésére alkalmazható. Forrázata szájüregi gyulladás, rossz szájszag esetén öblögetésre is használható.
Bíbor kasvirágot és borsmentát, amik gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaznak, ínygyulladásra, szájszag ellen, lepedékképződés ellen is hatásosak.

Mikor kihűlt és üvegbe szűrtem, cseppentettem bele eukaliptusz és borsmenta illóolajokat, és kevés kakukkfüvet, szegfűszeget is.
A fertőtlenítő, gyulladáscsökkentp hatást még a propolisz kivonat fokozza, ez és az illóolajok tartósítják is a fürdőben 3-4 hónapig tárolható szájvizet.

Az ilyesfajta jó szájvízzel rendszeresen érdemes gargalizálni. Mindenképp fogmosás után, amit naponta három alkalommal célszerű végezni, így a baktériumok lemosódnak a nyálkahártyáról, nem tudnak bomlásnak indulva rossz szájszagot, illetve gyulladást előidézni. A kellemetlen torokfájás és garatgyulladás kialakulása így teljes mértékben megelőzhető. A már kialakult elváltozások és gyulladások kezelésére a gyógynövényes szájvíz kiválóan alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...