Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Rózsavíz, bodzatea, arclemosó tonikok

Bőség van, akkor is ha most rossz az idő. Az esőtől legalább nőnek mint a gomba, és annyi nap is süt, hogy ilyesfajta tápanyagot kapjanak. No meg a növények kissé másképp kezelik ezt a nap dolgot, mert felhasználják a felhőkön átvágó sugarak erejét is.

Amiről szólni akarok, többek közt a bodza.
A szörp mindenkinek ismert, ezerféle recept is van mindenfelé.

De gyűjtsétek a virágot, a levelet is. Mert jó, mert a téli influenzás időben a virágból készült tea nagy szolgálatot tehet, amellett finom is. Bár a mostani hidegben is jólesik a reggelihez egy friss tea, simán leforrázom a friss virágot, majd 10 perc állás után szűröm és ízesítem. Olyan szép látvány, ahogy a virágporral teli növény sárgára színezi a vizet!

A virágok szirmait - a vékony szár nélkül- akár gyümölcslevesbe is szórhatjátok, de a friss főzet, esetleg citromfűlevél hozzáadásával hatékony arclemosó-frissítő folyadék.

Itt térhetünk át a következőre, a rózsasziromra. Frissen szedve, 1-2 napig hideg vízben tartva (előzőleg felforralt-lehűtött víz a legjobb) a pattanásos bőr hatékony lemosója készül el. Citromfű is bevethető, még a forralt vízzel öntsük le, majd a kihűlt citromfüves vízbe dobjuk a szirmokat.


Még hatékonyabb, ha enyhe desztillációs hatásnak tesszük ki a rózsaszirmokat. Azaz kétujjnyi vizet teszünk egy kis lábosba, fölé rozsdamentes tálba helyezzük a rózsaszirmokat, amit felöntünk forralt-hűtött vízzel. Egy órán át lassú lángon párologtatjuk, majd ha kihűlt, a szirmok alapos átnyomkodása után leszűrjük. Ha nem akarsz kézzel belenyúlni, vesd be a botmixert, alaposan turmixold el, majd úgy szűrd le tiszta szűrővel, amit gézzel ki lehet bélelni.

Minimum 2-3 hétig eláll hűtőben, de fokozható a tartóssága és fertőtlenítő hatása 5% tiszta alkohollal vagy vodkával vagy pálinkával. Tehetünk bele Aloé Vera gélt is, a gyógytea alap lehet zsurlóval, körömvirággal, csalánlevéllel, diólevéllel, apróbojtorjánnal, galajjal dúsított. A galajfélék közül a tejoltó a legerősebb hatású, de a ragadós galaj is szuper. Viszont ezek némelyike már elég erős illatú, így csak pattanás problémák esetén ajánlom pl. a tejoltó galajt, diólevelet.

Rózsavizet készíthetsz bármilyen rózsasziromból. Futórózsa, sima rózsák, vadrózsa (kevésbé illatos), de külsőleg a pünkösdi rózsa is használható (ennek mérgező hatásáról szóló írások a belső fogyasztásra vonatkoznak, mivel enyhe hasmenést okozhat). Lényeg, hogy ne legyen permetes, és autóforgalomtól távol (min.10 méter) legyen a gyűjtőhely. Ez persze egyénileg elbírálandó, mert mondjuk a belváros közepén nem elegendő a 10 méter, de a napi átmenő 3 autóforgalomnál igen.
Szerintem a rózsák közül a sötétbordó színűek a legerősebben illatozók.

Friss rózsasziromból, de akár szárítottból is készíthető rózsa macerátum, olaj. Egy maréknyi rózsaszirmot két ujjnyira felöntünk jófajta olívaolajjal (2 ujjnyira lepje el az olaj a szirmokat), majd meleg helyen két hétig áztatjuk, lezárt befőttes üvegben. Naponta felrázzuk, amúgy mehet a napsütötte ablakpárkányra, akár kívülre is.
Felgyorsítható az érés, ha gőz fölött tartjuk 2 órán át, esetleg átturmixolva a szirmokat, hogy több hatóanyag és illat oldódjon ki. A gőzt biztosító vizet lassú tűzön gyöngyöztessük.
Ebből az olajból tehetünk az arclemosónkba 10% mennyiséget, még hidratálóbb lesz, az eredmény még selymesebb bőr.
Sminklemosásra is használható, de az esti fürdés után ezzel áttörölve a bőrünket hatékony éjszakai hidratálást biztosíthatunk az arcnak, a pórusok eltömése, és némely éjszakai krém által keltett nehéz-bőr érzése nélkül.

link1

link2


3 megjegyzés:

 1. Amit nem írtam bele: mindez levendulával is elkészíthető :)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Heni!
  Nálunk is rengeteg a rózsa, ki is használom. Tegnap készült 2 liter rózsavizem. Aloéval és pici alkohollal keverve ment a hűtőbe. Tavalyiból is van még egy kicsi. Ma készítek rózsaszörpöt a piros szirmokból.

  Pattanásos bőrre a rózsavízhez gyógyteát adsz, vagy együtt áztatod a szirommal?

  Ani

  VálaszTörlés
 3. Szia! Külön tenném a teát és külön a rózsavizet az arclemosóba. A tea savassága gátolhatja a tápanyagok, hatóanyagok kiázását.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...