Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Hajhullás

Sokan  keresnek meg azzal, hogy mit lehetne tenni hajhullás ellen. Tényleg nagy gond, ez már olyan vészjelzése a szervezetnek, amire odafigyelünk, hisz kényelmetlen is, és hosszú távon kevésbé esztétikus. Igyekszem összeszedni a lehetséges okokat, megoldásokat, válaszokat.

Kezdjük a lehetséges okokkal:


*Rossz táplálkozás, vitaminhiány
-ez leginkább vashiány szokott lenni, nevezhetjük lassan népbetegségnek is. A vashiány okairól itt is lehet bővebben olvasni, de használd a keresőt, és cikkek tömegét találhatod.
Ebben a cikkben pedig a táplálkozásra vonatkozólag adnak nagyon hasznos tanácsokat, ledöntve pár mítoszt amivel találkozol ha keresgélsz. (Pl. spenót, tojásfogyasztásra való buzdítás vashiány esetén. Bár a kettő együtt jól hasznosul, de a spenótot sokan tejjel főzik, aminek kalcium tartalma miatt nehezebben szívódik fel a vas.)

*Nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás
Szénsavas italok és cukrozott levek. Eme két kategória, amit NE fogyassz. Akkor sem, ha nincs vashiányod, mert az is kialakul valamitől.
Sok normál vizet kell inni.
A legjobb a tisztított víz, de nem mindenkinek van víztisztító vásárlására módja, akkor marad a csapvíz. Ami ha lefedetlenül áll pár órát, akkor elpárolog belőle a klór nagy része. Minden hibája ellenére még mindig fogyasztható és jobb mint a fent említett kategóriák. Rendszeres ásványvíz fogyasztással többlet és hiány is keletkezhet ásványi anyagokból a szervezetben, ha ásványvíz, akkor szénsavmentes, és váltogasd a típusokat! Amennyiben nincs vesebetegségre való hajlamod, vagy más, folyadékfogyasztáshoz kapcsolódó betegséged, akkor napi 3-4 liter vizet nyugodtan lehet fogyasztani.

*Hormonális változások - nőknél is, de férfiaknál is.

*Gyulladás a szervezetben, kezeletlen fogak, íngyulladás, korona alatti rejtett szuvasodás.

*Sok stressz, feszült életmód


*Egyes gyógyszeres kezelések - fogamzásgátló is, sőt a lista élén van!!
Igazából bármilyen rendszeresen szedett gyógyszer okozhat a vese és máj működésében eltéréseket, felszívódási zavarokat. Ezek akár észrevétlenek is maradhatnak, azaz a konkrét szervnél nem lesz hiba, de minden hat mindenre, így az ásványi anyag hiány oka ilyesmi is lehet. Ne feledjük, a gyógyszereknek minden esetben van mellékhatása, ami esetenként változhat. Mivel nem vagyunk egyformák, minden ember egyéni. A szervezetünk működése általános, de egyszerűen nem reagálhatunk ugyanarra ugyanúgy! Ez a klinikailag igazolás is csak úgy működik mint a statisztika. X mennyiségű emberből mondjuk 70% egyformán reagál, akkor az a mérvadó. Ettől még az egyéni eltérések azok, amik szerintem nem figyelmen kívül hagyhatóak.

*Drasztikus diéta
Bármelyik divatos diéta, ami arról szól, hogy ezt vagy azt ne egyél napokig/hetekig. Tartós fogyást a divatdiétákkal nem lehet elérni. Csak normális életmód váltással, nyers zöldség-gyümölcs fogyasztással, sporttal.

*Hajmosás vegyszeres samponnal, egyéb, durván vegyszeres készítményekkel való kezelések, festés, dauer, rögzítők, hajvasaló, hajsütő használata. MINDIG nézz összetételt samponoknál, hajszereknél, de mindennél amit magadra kensz valami módon.
Igenis ki lehet iktatni a vegyszereket!
Hatóanyag kereső itt.
Sokan megírják eddig mit használtak, és mindig megnézem az összetételt, ami a legdrágább samponok, hajkészítmények esetében is 80%-ban vegyszeresek, káros összetevőket tartalmaznak. Mondhatjuk, hogy nem sok, mert a lista végén van, vagy ez csak EGY dolog, de minden hat mindenre, a dolgok összeadódnak. Amit ki lehet cserélni jobbra, azt vétek meghagyni. Mondhatja mindenki, hogy ha már megvettem elhasználom, hisz pénzkidobás lenne a kukába tenni, de a rossz, káros dolog használata nem pénzkidobás? Hisz utána annyival többe kerülhet a regenerálás.
Egyszerű a megoldás, szánj időt arra, hogy tényleg megnézed mit veszel meg.

Ha igazi megoldást akarsz, akkor elsősorban végeztess vérkép vizsgálatot.
Ebből kiderül van-e pl. vashiányod, jól működik-e a pajzsmirigyed, van-e valamilyen gyulladás a szervezetedben.
A kávét csökkentsd napi egy adagra, ne dohányozz, vagy csökkentsd az adagod.
Táplálkozz megfelelően, azaz rengeteg zöldséget fogyasztva. Lehetőleg nyersen, vegyes salátaként, szűz olajokkal, csírákkal, magokkal turbózva.
A gyógyszerek. Én nem ajánlhatom, hogy hagyd el bármelyiket, mert nem tudom ki mit miért és hogyan szed. Viszont hiszem, hogy minden probléma megoldható gyógyszer nélkül is, a betegségek valódi, lelki okát felderítve és kezelve, megoldva.
Hagyd el a vegyszereket.
Nézesd meg a fogaid.
Kezdj el sok vizet inni, legjobb ha minden pisilés után iszunk 2 deci vizet, délután 4-ig, utána csak 2-3 wc alkalmanként.
Ha bebizonyosodik a vashiány, vitaminhiány, akkor inkább a táplálkozással való bevitelnek nézz utána, mely ételtársítások a legjobbak, mert a mű vitaminok feleslegesen terhelik a májat, vesét, és nem hasznosulnak megfelelően. A jó vitaminok pedig olyan sokba kerülnek, hogy annyi pénzért már a bio zöldséget is megveheti az ember.

Összegezve azt hiszem csak annyit tudok írni, hogy a hajhullás csökkenthető külsőleg felkent hajpakolásokkal, jó szappan használatával, hajszeszekkel, de az igazi megoldást belül kell keresni az esetek jelentős részében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...