Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

"Nekem sem lett semmi bajom"

Gyakori mondat.
Vagy a másik:
"Izé bácsi is dohányzik mintha kötelező lenne, mindennap pálesszal kezd, mégis 600 éves!"

De Izé bácsi egy másik kor gyermeke. Hiába 600 éves, ő sem halhatatlan, nemsoká meghal majd, és mivel senki nem kérdezte, magával viszi a titkait annak a kornak, amiben született és gyerekeskedett.
Mikor még műhormonok nem voltak, sem a permetszerekben, sem a ruhák festékében, sem a tehenek tejében, de az előzőleg fogamzásgátlót szedett anyukák anyatejében sem.
Ha beteg volt megivott egy kupica pálinkát vagy forralt bort, nem a patikában hagyott egy vagyont, szép, színes bogyókért cserébe.


A fiatalabb Izé bácsik és Izé nénik már nem ilyenek. Az ő szervezetük már gyengébb változat, ők már 2.0 gyártású biorobotok. Őket már stimulálta egy másik rendszer, ők már tudják: a tévé mindig igazat mond, a tudósok az Istenek (hisz mindent kutatnak, és mindent tudnak), a kormány a legfőbb Földi Úr.

Ezt jól szolgálva hisznek a reklámoknak, hisznek a gyógyszergyárak bérenceinek, akik azt mondják minden köhintésre már egy pici babánál is: meggyógyul mindenképp, de egy kis antibiotikumos szuszpenzió nem árt. Ugyan csak 37 a "láza", de nyomj bele egy csillapító kúpot, jobban fogsz aludni.
Ha fáj a torka csillapítani kell a fájdalmat, szedáljunk mindenkit más kisgyerekként májgyilkos fájdalomcsillapítókkal, tudjátok: van TB száma, meggyógyítják.
De megnő, nagy fiú/lány lesz, úgysem fogom tudni irányítani, ő lesz felelős az életéért, és nekem sem lett bajom a hajfestéktől.

Igaz, hogy a maiak már abból sem ugyanolyanok mint a régebbiek, sokkal keményebb, erősebb vegyszerek alkotják őket, és nem ritka a durva allergiás reakció már az első használatnál.
Írtam már arról, hogy a hiúság nagyon sok mindenre ráveszi az embereket, a hiúság és a kényelem szeretete a reklámozott termékek fő vásárlói.

Kényelmes a gyógyszerszedés, kényelmesebb benyomni egy kúpot, mint éjjel kétszer-háromszor felkelni megnyugtatni a lázas gyereket, kényelmesebb az antibiotikum, mint főzni egy gyógyteát.
Kényelmesebb benyomni a mikróba némi félkész műanyag (hőálló!!!) csomagolású ételt, mint hagymát darabolni és kevergetve főzőcskézni.

Utána pedig jöhet a divatos panaszkodás, mert búsnak lenni divat, menő a mosolytalanság és panaszáradat minden kérdésre. Furcsa emberek a boldogok, érdekesek azok,akik minden bajt megoldva, vagy a jövő polcaira téve mosolyognak.

Én személy szerint nem fogadom el, hogy valaki más akar lenni, mint aminek teremtődött. Nem akarok műmelleket, szőke hajat (voltam fiatalabb, festettem hajat, nem is keveset), nem akarok sminket (igen, valaha sminkeltem, műkörmöztem), és nem akarok anorexiásan sovány sem lenni (valaha zavart a 175 cm/65 kg-s "dagadt" testem is).
Nem zavar, hogy már nem látszanak a bordáim, hogy színtelen a körmöm és a szemhéjam, hogy sem tupír sem hajlakk nincs a hajamban, de pár melírcsík sem színesíti az egyéniségem. Nem érdekel  mások eltérő véleménye arról a rossz tulajdonságomról, hogy nem tartok itthon gyógyszert, hogy a gyerekemnek nem megszokott a fájdalom ilyetén csillapítása, de tudja: köhögés esetén melyik illóolajból cseppentünk a párnára, és hogy hol a fokhagymás méz.

És ha nagyon beteg, nagyon megfázott, akkor inkább pár korty gyömbérteát kap, nagyobb gyerek pár korty jó fűszeres, kiforralt, gyenge bort. Mert az ugyan alkohol (3-5%, amennyi egy érettebb gyümölcsben is lehet a nyár derekán), de igazi, fermentált gyümölcsből készült, nem valami gumikesztyűs biorobot készítette a pirulaüzemben.

De amiről ez a sok minden eszembe jutott, az, hogy jönnek a levelek, és nem kevés, hajproblémák miatt. Segítség kell, mert nagyon hullik, extra zsíros.
Mindig felderítjük, milyen készítményeket használ az illető, milyen okok lehetnek.
Sokszor kapok termék neveket, és akkor lehet összetételt nézni.
A helyzet elkeserítő.
Drága, hajgyógyász által adott cuccok, gyógyszertárban vett nagynevű hajsamponok, készítmények összetevői közt is mindig van valami, ami miatt a kezembe sem venném.
Nem akarok most sem terméket elemezni, sem összetevőket vizsgálni, de a legjobb tanács amit adhatok: semmit ne vegyél meg anélkül, hogy megnéznéd mi van benne. Böngészd az apróbetűs INCI listát, írd ki mik vannak felsorolva, otthon nézd meg a neten, és sose vedd meg amiben egy káros is akad.
De tovább megyek, azzal kezdj ami otthon van. Vidd oda a géphez, és elemezz.

Itt vannak hatóanyagok, egy magyar nyelvű, szépen kezelhető listában.
Mert nekem sem lett bajom a régi hajfestéktől, és a körmöm is egészséges, de a mai vegyszerek mások. Mi is mások vagyunk, lásd a sok problémás embert, akik valahogy másfajta összetételű és szemléletű társadalmat alkotnak, mint a sokkal rosszabb, háborús körülmények közt élők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...