Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Ismét mosogatás, és a folttisztítás


A téma nem volt még lezárva, de nem is találtam olyan mosogatási módot, ami nem vetett volna fel újabb gondokat. Írhatnám szimplán a receptet, de akkor nem látnátok miként jutottam idáig.

A sima szappanreszelék leforrázva a víz tetején úszott, majd az edényeken maradt, mintha zsírosak lennének.
Ismét leírom, állóvízben mosogatok, szerintem a folyóvizes pazarlás, és nekem nincs is rá módom. Mint a mosogatógépnél: itt is elő-öblítem az edényeket, nem pakolom a mosogatókádamba kajamaradékkal.
Egyébként rengeteget kell mosogatni nálunk, 5 gyerek van nagy mértékű a szennyes edény gyártás.

Szóval a szappan.
A szappanfőző lábos elmosása után mindig olyan tuti hab képződött a mosogatóvízben, ezt akartam lemásolni. De szimplán a reszelék leforrázásával nem akaródzott. Ezért kipróbáltam azt, hogy a mosószappant kevés meleg vízben felolvasztom, és úgy öntöm az edényekre, ezután forrázva le azokat. Egy nap, gondoltam egyet, és két evőkanál nátrium perkarbonátot is tettem  forrázás előtt az edényekre. Így egész habos lett, a zsíroldó hatása megtriplázódott, csodásan tisztít a keverék. A perkarbonát 60 fokon kezd dolgozni, habzani célszerű minimum ilyen hőfokú vízzel oldani.
De nekem a legegyszerűbb, ha fogok egy kevésbé koszos de szennyes kislábost, rakok bele két evőkanál szappanreszeléket, 2-3 deci vizet és felmelegítem, min. 60 fokosra. Ezt öntöm a kádba, a perkarbonátra, erre pedig a közben felforrt mosogatóvizet. Amit 5 perc állás után mosogatási hőmérsékletűre hűtök.

Az öblítés ecetes, citromsavas vízzel történik.

A perkarbonát fehérítő-folttisztító só néven is kapható, öko mosáshoz is nélkülözhetetlen, kiváló folttisztító. A ragaszkodó hajlamú foltoknak néha 2-3 alkalom is kell, de folt ruhában még nem maradt.

Ezeket össze szoktam gyűjteni, kiskádba teszem azokat amelyek nem engednek színt, és 3 evőkanál perkarbonáttal elvegyítem őket. Eztán 40-60 fokos vízzel beáztatom, elkeverem, és otthagyom.
A perkarbonát 60 fok felett látványosan habzik, de kisebb hőfokon is működik.
Mikor kézmelegre hűl, egyesével átnézem őket, és a foltokat mosószappannal is megkínálom. Ezután megy a mosógépbe, normál 40 fokos mosásra.

Egyébként számomra a folyóvizes mosogatás istenítése olyan, mintha a kézzel mosást akarná valaki összehasonlítani a mosógéppel. Folyóvízben mosunk? Nem. Mosógéppel. A koszos ruhák saját levükben, ázalékukban forognak, ezt a vizet melegíti a mosógép, és oldja a koszt. Majd öblít, fugáz. A forgótárcsás mosógéppel történő mosáskor is kevésbé koszos, finomabb darabokkal kezdünk, haladva a koszosabbak felé. De a végén ezeket már egészen szürke vízbe pakoljuk. Szóval nem kell fanyalogni, semmi gázos nincs az állóvizes mosogatásban, csak jól kell csinálni.

A szappanreszeléket előre is el lehet készíteni, vagy lehet belőle tömény olvasztmányt csinálni.

A lereszelt szappant 2-3 szoros mennyiségű vízzel olvasztjuk, mixerrel alaposan átdolgozzuk, és befőttes üvegbe töltjük, miután valamilyen illóolajjal tartósítottuk. Mert ez romlékony. Pár csepp levendula vagy citrom, narancs illóolaj segít a problémán. Normál befőttes üvegbe 5-10 cseppet tennék. Ebből 2-3 evőkanállal adagolunk forrázás előtt a perkarbonátos edényekre.

1 megjegyzés:

  1. Sikerült felíratkoznom a blogra :))

    www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com

    puszi

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...