Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Szappanrecept számolása program nélkül

Sokan vannak, akik a szappanrecept kiszámolásánál elakadnak, mikor felmerül a gondolat: akár maguk is elkészíthetnék a kemikália mentes szappanokat, de legalább mosószappant. Amivel kicsit hozzájárul a háztartás a Föld jövőjéhez, hisz lebomló tisztítószer alapunk lesz, amivel mosószert, mosogatószert készíthetünk, illetve felmosásra is használható.
Én a mosószappant kétféle zsiradékból készítem, sertészsírból és hidegen sajtolt napraforgó olajból. Valamennyi olaj kell bele, mert egyébként nagyon kemény, könnyen morzsolódó szappanunk lehet.

Minden fajta zsiradéknak megvan az úgynevezett elszappanosítási száma. Ez a azám jelöli, milyen arányú lúg kell az adott zsiradék elszappanosításához. Azaz pl. a sertészsír száma 0.141
Ez azt jelenti, hogy ha 1000 gramm zsírral dolgozunk, akkor az 1000-t megszorozzuk 0.141-el, és megkapjuk a 141 grammos lúgmennyiséget.
Ez a tiszta mennyiség, azaz pipereszappan esetén ebből levonunk 5%-ot, mosószappan esetén ráteszünk 3-5%-ot.

Mégpedig azért, hogy a pipereszappan ne legyen túl lúgos, legyen benne elszappanosítatlan, ápoló olajtartalom, a mosószappanban viszont ne legyen, mert beleülhet a ruhába, amit mosunk vele.

Ez így néz ki még pontosabban:
1000 gramm zsír lúgigénye tehát 141 gramm.
Mosószappan esetén: 141*1,03=145,23 gramm NaOH fog kelleni ahhoz, hogy a zsírból szappan legyen, és ne legyen szabad zsír a szappanban.
De ott van még a folyadék kérdés is, amit a szappanrecept számoló program szintén kiszámol helyettünk. Ez a meleg eljárásos mosószappannál minimum 35%.
Ha napraforgó olaj is van a szappanban, akkor jó a 35%, enélkül, csak zsírral inkább 38% vizet szoktam számolni. Ez pedig az össz olaj-zsírmennyiség százaléka.
Azaz az 1000 gramm zsírnál 350 gramm víz. Ebben oldom fel a 145,23 gramm lúgot, és teszem a vízhez.

Én ma olaj-zsír összetételű szappant készítettem.
Amit láthattok, hogy le van írva a zsír és az olaj mennyisége, zárójelben az elszappanosítási számukkal. A két lúgmennyiség összeadva, majd felszorozva 3%-kal. A vízmennyiség kiszámolása semmi különös, fentebb leírtam :)

Az elszappanosítási számokat a füzetembe leírtam, mégpedig innen. Ez közép érték, mert minden anyagnak megvan a minimum és maximum SAP-ja, azaz elszappanosítási száma.
Gondolom ezek az infók sokaknak nem újak, le van ez írva máshol is, weboldalakon, blogokon, de itt még nincs. Ha pedig valaki ide keveredik, legyen meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...