Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Feketenadály

Most van itt az ideje a gyűjtésének, még lehet gyökeret ásni a kivirágzás előtti tövek alól. Ma tettem meg először, eddig vettem. De a bolt messze van a faluban nincs ilyen, és kell. Így kimentem a patakpartra friss gyökerekért. Akkora nagy sikerélmény, mert hálás a szedése. 3-4 tő alól tetemes mennyiségű gyökér nyerhető ki, ha nem félted a kezed. Ugyanis mocsarasabb partokon nő leginkább, illetve még ha szárazabb felületen találtál, akkor is fennáll az esély, hogy a gyökér elég lucskos környezetű.
De ezt szereti, mi pedig a feketenadályt szeretjük, mert szuper növény.
Igaz, nekem nem tudsz másfélét mutatni, mert szeretem őket.
A gyökér alapos tisztítás után darabolandó, ha szép fehér a közepe, akkor jót szedtünk. Ha nincs ilyen felénk, akkor érdemes venni.

Amit Maria Treben ír róla, hogy teaként is alkalmazható már idejétmúlt. Már nem ajánlják, májra gyakorolt
mellékhatásai, nehezen adagolhatósága miatt. Külsőleg viszont nincs ilyen visszatartó erő. Készítsünk tinktúrát, legyen ez a krémünk alapja, illetve alkotórésze, használjuk önmagában kis vízzel hígítva, készítsünk zselatinos csodakencét belőle, mindez járható.
Amire figyeljen aki gyógyszert, pláne többfélét is szed: mindenképp kérje ki a kezelőorvos tanácsát, tudassa vele, hogy rendszeresen használ feketenadály kivonatos készítményt.

A nadály levele alaposan kifőzve felhasználható száraz hajra való készítményekbe, pakolásba, hajszappanba, vagy hajöblítő folyadékba. A gyökér szárítás után üvegben tárolható, mint ahogy a levél is. Én a friss, tiszta gyökerekből kivonatot készítek, a levelek majdan hajszappanként kerülnek felhasználásra.

2 megjegyzés:

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...