Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené. Charles Richet

Hogyan kezdj neki, azaz Kalkulátorhasználat képekkel

A legegyszerűbb és legtöbb olajfélét tartalmazó kalkulátor szerintem ez.

Első körben ezt a 4 pontot kell beállítani:

1, lúg típusa: általában NaOH-val dolgozunk, ez az alapbeállítás

2, súlymérték: ezt át kell állítani grammra, az értéket nem fontos beírni, maradhat ami ott van, majd később a program kiszámolja, átírja helyettünk

3, folyadék mennyiség: általános a 38%, ez is alapbeállítás, de lehet csökkenteni. Érdemes figyelembe venni, milyen zsírokkal dolgozunk, mennyire hamar keményednek szobahőmérsékleten, mekkora a víztartalmuk. Napraforgó olajhoz érdemes csökkenteni, de én azzal nem dolgoztam. Viszont mikor átló-mintás szappant készítettem, akkor fontos volt, hogy hamar keményedjen az anyag. Így akkor 28%-kal dolgoztam, és kókusz is került bele, amivel hamar keményedik a massza. Ha tudom, hogy növénypépet teszek egy szappanba, akkor is csökkentem a folyadékmennyiséget, mert pl. a forrázott-turmixolt csalánnak van saját víztartalma.

4, Zsírfelesleg: alapból 5% a beállítás, ennyivel kevesebb a lúgmennyiség, azaz ennyi super fat, zsírfelesleg marad a szappanban. Ehhez tehetünk még plusz 5%-ot, de állíthatjuk ezt az értéket 10%-ra, és akkor annyival lesz kevesebb a számolt lúg.
Mosószappannál viszont -5-re (mínusz 5) kell állítani, hogy biztos minden zsír el legyen szappanosodva, és kissé túl legyen lúgozva a szappan. Ettől sem kell megijedni, normál esetben ez még nem fog szárítani akkor sem, ha kézzel mosunk.

Jön az 5. pont, amivel én nem szoktam foglalkozni, ismerem az olajok tulajdonságait. Van erre sok magyar leírás, mennyit lehet beletenni egy-egy szappanba, ismerjük a keménységet, habzást, stb. Őszintén szólva rá sem nézek az 5. pont bal oszlopára, soha.
Egy ideig figyelgettem, de mikor a natúr, zsíros mosószappanra olyan érték jön ki, hogy tisztító hatás nulla, akkor rájövök: ez az oszlop a maga értékeivel nem számít.
A jobb oldali oszlop érdekes, ott választjuk ki az olajokat, zsírokat. Azt hiszem a coconut és olive mindenkinek ismerős lesz, de előbb utóbb szembe jönnek egyéb olaj és zsírfajták is. Vagy megtanulod angolul, vagy segít a google szótár, fordító.

 Ezt magyar-angolra állítjuk, majd beírjuk amit szeretnénk lefordítani. Többféle verziót beírtam, hogy lássátok: nem mindegy hogy írjuk az olajunkat. A lenmagnál mondjuk mindegy, a ricinusnál nem. Szórakozni kell vele, de előbb utóbb úgyis megjegyezzük a neveket.
Ha megvan a név, akkor dupla kattintással átküldjük a 6. pontba.

Elsőnek csak a széles oszlopban lévő nevek lesznek ott, nekünk kell kiválasztani, hogy %-kal vagy grammal dolgozunk. Egyszerűbb a gramm, mert nem kell számolgatni. Átállítjuk grammra, beírjuk a mennyiségeket, és rányomunk a 7/1 pontra: Calculate recipe

Sok változást nem fogunk látni, de a 2. pontban úgy hagyott gramm mennyiség át fog íródni, a program által számolt összsúlyra, plusz az 5. pont bal oldali oszlopának értékei is pontosítva lesznek. Most kattintunk a 7/2 pontra: View or Print Recipe.


Ekkor egy új oldalra kerülünk, ez a receptünk. Nekünk a lila sáv az érdekes, ott lesz a kiszámolt folyadék, illetve lúg mennyiség. A receptnek nevet adhatunk, elraktározhatjuk, jegyzetelhetünk rá, nyomtathatjuk.
6 megjegyzés:

 1. Húha, Heni! Így első nekifutásra nagyon durva!!! Biztos nem értenék semmit, ha komolyan át akarnám nézni. De gondolom, ha neki állok egyszer a szappankészítésnek, azért már kezdek rajta kiigazodni is:)

  VálaszTörlés
 2. Ez most kicsit elrettentett...honnan tudom melyik olajból mennyit kell beletennem? Azt gondoltam majd a kalkulátor kiszámolja, mert okos és mindent tud :D

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  A recepted neked kell megtervezni, attól függően milyen szappant akarsz. Használhatsz csak olívaolajat, kicsit nehezebben keményedő, nem igazán habzó szappant kapsz, 33-35% folyadékot használj.

  Tehetsz bele kókusz (max.30%) vagy pálmaolajat (lehet többet is), ettől keményebb és habzó szappant kapsz majd. Ennél maradjon a 38% folyadék, hogy ne morzsálódjon a szappan.

  De ezt neked kell kitalálni, rozsdamentes edénybe mérni az olajokat, vajakat és úgy számolni a kalkulátorral a lúg és folyadékmennyiséget.

  Ez nem szappankalkulátor, hanem lúgkalkulátor :)

  VálaszTörlés
 4. Ezer köszönet a részletes magyarázatért. :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon sok köszönet, ránéztem és tiszta!!! Köszönöm

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...